Zbog glume Srđan Todorović potpuno je zapostavio svoju veliku strast!

Autor:

28.11.2021 13:30

Foto:

Foto:

Glumac Srđan Žika Todorović, koji je scenu delio sa velikanima srpskog rokenrola Milanom Mladenovićem i Dušanom Kojićem Kojom, ne seda više za bubnjeve i tek ponekad zasvira električnu gitaru, i to bez pojačala



Umetnik Srđan Žika Todorović (56) gaji podjednaku ljubav prema dvema umetnostima - muzici i glumi. Pre nego što se brojnim ulogama proslavio na velikim i malim ekranima, kao istinski roker u duši svirao je od početka osamdesetih bubnjeve u beogradskim grupama Eks radnička kontrola, Centar, Bezobrazno zeleno, a zatim i u bendovima Disciplina kičme, Ekatarina Velika i Kazna za uši. Kasnije je palice ostavio po strani i posvetio se više glumi, a danas, kako priznaje, retko kada sedne za instrument koji svakoj muzici daje pravi ritam.

Ataimages

 

- Nedostaje mi muzika. Trenutno radim emisiju o rokenrolu na jednoj televiziji. Bubnjeve sam potpuno zapostavio. Kod kuće, za svoju dušu, malo sviram električnu gitaru, “na suvo”, pošto nemam pojačalo.

Na pitanje da li više uživa u muzičkoj ili dramskoj umetnosti, Žika kaže:

- Lakše je biti muzičar. U sviranju ima više tehnike nego u glumi, a manje dodate umetnosti. A gluma je čista umetnost.

Vrhunsku glumu još jednom je pokazao u najnovijem filmu Srđana Dragojevića “Nebesa”, u kojem igra profesora Mikroba, umetnika koji za određeni novac na zidovima crkava slika tajkune koji su donirali veliki novac i predstavlja ih kao svece. U kreiranju tog lika pomogao mu je kolega sa kojim je već ranije delio kadar i u srpskoj kinematografiji upisao neke od najomiljenijih scena i dijaloga.

- Za tu ulogu sarađivao sam sa pravim slikarom Urošom Đurićem. On mi je dao savete.

Pročitajte i Specijalci u gaćama: Žika Todorović i Nebojša Bakočević s kalašnjikovima

Delirium films

 

A za novi Dragojevićev film pun je reči hvale.

- “Nebesa” su jedan od najotkačenijih scenarija koje sam pročitao u životu. Uživao sam kao da čitam neki dobar roman. Posle sam saznao da je Dragojević to malo, što kažu Bosanci, pođonio, ali napisao je dobro. Moja uloga je mala, ali zato vrlo nebitna - duhovito objašnjava sin barda srpske glume Bore Todorovića.

Čuda su moguća

Iako se čini da reditelj Dragojević i glumac Todorović sarađuju u skoro svakom filmu, jer se odlično razumeju i umetnički senzibiliteti im se poklapaju, to nije tako. Žika je igrao đavola u tri Srđanova filma “Mi nismo anđeli”, a posle je u “Atomskom zdesna” (2014), u kojem je tumačio glavnu ulogu, ponovo sarađivao sa jednim od najdarovitijih srpskih filmskih autora.

Ataimages

 

- Drago mi je da sa Srđanom radim već dva filma zaredom, zato što imam osećaj kao da sam se vratio u mladost, u bivšu Jugoslaviju. U Skoplju i Beogradu sam snimao sa kolegama iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine. Ta dva filma su možda dva najlepša snimanja u mom životu.

Na pitanje da li veruje u čuda, što je tema filma “Nebesa”, Žika kao iz topa odgovara:

- Da su čuda moguća videli smo u susretu fudbalskih reprezentacija Portugala i Srbije, kada je u 90. minutu Aleksandar Mitrović zabio gol za direktan plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru naredne godine.

Komentari. (0)

Loading