Kako se izboriti s mamurlukom? Izbegavajte jednu stvar

Autor:

01.01.2021 15:15

Foto:

Foto:



U prazničnoj atmosferi se dogodi da popijemo koju čaśicu više, a evo kako se izboriti sa mamurlukom

Osim lepih uspomena na lud provod dočeka Nove godine, često se dogodi da sutradan imamo glavobolju i mučninu kao posledicu koje čašice više. Bilo da najluđu noć dočekujemo na nekom od gradskih trgova, žurki ili u kućnom okruženju, praznična atmosfera nas može poneti da popijemo čašicu više nego što smo planirali. Kada se sutradan probudimo sa neželjenim posledicama, kao što su glavobolja i mučnina, kasno je za kajanje. Da biste sa na pravi način izborili sa mamurlukom nakon burne novogodišnje noći, predlažemo vam nekoliko načina.

Dobar san

Morate znati da ne postoji univerzalan lek koji će rešiti vaše stanje. Postoji mnogo lekova koji ublažavaju posledice mamurluka, a u ovakvim sitacijama važno je prvo da se dobro naspavate,a onda i osvežite organizam velikom količnom vode i vitamina.

Foto: Joanna Nix-Walkup

 

Tečnost

S obzirom na to da alkohol dehidrira organizam, jutro nakon burne noći probudićete se žedni. Otuda ona stara izreka “ko večera alkohol, doručkuje vodu”.   Kako biste pomogli telu da se izbori sa toksinima, unosite dosta vitamina C, najbolje iz svežeg soka od pomorandže,a okrepiće vas i čaša soka od paradajza.

foto: GLOBENCER on Unsplash

 

Hrana

U borbi protiv mamurluka osnovnu ulogu igra hrana, ali je važno da izbegavate začinjenu i ljutu hranu jer je ona saveznik mučnine. Kako biste se vratili na noge nakon burne noći konzumirajte žitarice, krompir ili meso koje će organizmu obezbediti proteine.

Šetnja na svežem vazduhu

Iako vam se čini nemogućom misijom da šetate dok vam puca glava, stručnjaci savetuju upravo to - da fizičkom aktivnošću „isterate" alkohol iz organizma. Nije lako trčati i voziti bickl posle neprospavane noći, ali je zato lagana šetnja idelano rešenje. Plivanje će tako delovati okrepljujuće na vaš organizam i razbistriti vam misli.

Glumica Gvinet Paltrou priznala je da u vreme praznika voli da popije koju čašicu alkohola više nego obično, a najdraže piće joj je crveno vino.
– Ali, pijem i belo, a i martini s votkom mi je odličan. Stvarno, ima puno toga – 
Oskarovka je jednom prilikom otkrila i koji je njen omiljeni lek protiv mamurluka jutro posle novogodišnje zabave.

Foto: Stefanie Keenan/Getty Images for Baby2Baby

– Tradicionalna sam, najbolji je “Bloody Mary”. Posebno dobro deluje meksička verzija tog koktela, u koju idu “corona”, sok od papričice, sok od narandže, limun i tabasko i vorčester sosovi –savetuje Gvinet.
– Možda takav način lečenja i nije najzdraviji, ali deluje. Samo probate malo od otrova koji ste prethodne noći uneli u sebe –zaključuje glumica.

Izbegavajte kafu

Iako ste navikli da jutro započinjete šoljicom kafe, stručnjaci savetuju da izbegnete taj ritual ako vas muči mamurluk. Kafein dodatno dehidrira vaše telo. Gazirana pića takođe nisu rešenje jer sadrže dosta šećera, pa će vas samo dodatno uspavati.

Osim pravilne ishrane i unosa tečnosti, naravno, najbolje je da dan započnete “u kadi”. Tuširajte se naizmenično hladnom i toplom vodom koja će vam ubrzati cirkulaciju i učiniti da lrv prostruji kroz vaše telo, a samim tim vas i razbuditi.