Putopis - Upoznajte Sankt Moric, sastajalište svetskog džet-seta

Autor:

04.01.2021 19:00

Foto:

Foto:



Tokom takmičenja na stazama otmenog švajcarskog zimovališta i sastajališta svetskog džet-seta skijašica Nevena Ignjatović vozila je slalom, a zatim se divila pogledu na zaleđeno jezero i uživala u ukusima najboljih sireva i čuvene alpske čokolade

- Povod mog odlaska u Sankt Moric svakog decembra jesu svetski i evropski kup u alpskom skijanju, jer je to uvek mesec mondenskih lokacija našeg skijaškog karavana. Ovog puta dočekalo nas je mnogo novog snega. Padao je konstantno danima. To je celom mestu dalo pravu novogodišnju atmosferu. Sankt Moric je zaista poseban, i kao gradić i kao skijalište u istočnoj Švajcarskoj. Oseća se neka specifična energija. (Pročitaj: Voditeljka Marija Egelja posetila je jedini grad na svetu koji se prostire na dva kontinenta! (foto))

Savršeni sneg

Mi profesionalni skijaši za ovo mesto imamo istu asocijaciju - vrstu snega. On je u Sankt Moricu jako suv, mi to zovemo - grip sneg. Reč je o agresivnom snegu po kome bi trebalo da imate osećaj za skijanje. U prevodu za sve skijaše amatere to je najsavršeniji sneg za uživanje i slobodno skijanje. Ovo alpsko skijalište je prostrano, ima mnogo staza i kada je sunčan dan pogled je neverovatan.

Čaroban pogled

Lepotu mesta na najvišoj nadmorskoj visini u Evropi (1.822 metra) čini sve, izgleda kao neki savršeni grad iz Diznijevog animiranog filma. A kuće su kao iz zimske bajke. Bila sam više puta u Sankt Moricu i svaki put se iznova oduševim. Kažu da je i leti veoma lepo. Za sada sam ga posećivala samo u toku zime.

Putopis - Sankt Moric

Tajna jezera

Jezero je kao višnja na šlagu torte. Kada se zaledi, na njemu se organizuju polo takmičenja gde se okupi svetski džet-set. Sada nisam nikoga konkretno videla, ali znam da tu dođu mnoge poznate ličnosti. Imala sam priliku da baš u Sankt Moricu, kada sam se takmičila na Svetskom prvenstvu, upoznam divnu Jelenu bin Drai i njenu porodicu. A tokom Svetskog prvenstva 2016. na zaleđenom jezeru bile su priređene i vožnje automobilima. Nisam to probala, verujem da je nezaboravno, ali znam da je i šetnja oko jezera takođe jedinstveno iskustvo. (Pročitaj: Voditeljka Marina Matijević posetila je ‘zelenu metropolu evrope’, u Hamburgu su najbolji hamburgeri! (foto))

Duh olimpizma

Grad je dva puta bio domaćin Zimskih olimpijskih igara, pa su obeležja olimpijade svuda. Olimpizam je važan za Sankt Moric i baš se diče njime. Posebna atrakcija je prirodna bob staza, kao redak fenomen. Fantastična je. Proteže se duž jednog od puteva koji vodi od skijališta do mesta. Generalno su u Švajcarskoj zimski sportovi mnogo popularni, tako da su olimpijske igre sigurno ostavile trag u njihovim srcima, kao i u samom gradu. To se primećuje i po organizatorima i volonterima koji sada organizuju svetski kup, zaista su srećni kao domaćini, fini, spremni da pomognu i navijaju za sve nas.

 

Vreme dvoraca

U gradu imate utisak kao da ste se vratili kroz istoriju, zgrade i kuće kao da datiraju iz nekog vremena dvoraca, barem ja to tako zamišljam. Priroda je predivna, postoji još nekoliko jezera u okolini koje vredi videti. Ljudi su veoma prijatni, zaista nisam imala loša iskustva. Oni su sportska nacija i samim tim sve vezano za sport je jako pozitivno. (Pročitaj: Ekonomski i kulturni centar, najveći grad Nove Engleske – Boston!)

Prestonica čokolade

Obožavam sireve, što znači da je Švajcarska za mene po tom pitanju pun pogodak. Sankt Moric pamtim po neopisivo dobrom siru, izuzetno ukusnom hrskavom hlebu, savršenom bircher musliju. Naravno, ne smem zaboraviti čokoladu, kao ni specijalne radnje koje prave samo tu poslasticu. Definitivno treba probati njihov specijalitet raklet (raclette), topljeni sir kojim se preliva recimo krompir uz razne dodatke. Takođe i fondu.

Lana Dedić

Autor