Bojana Krsmanović: Lepotica na plažama Malibua

Autor:

28.08.2019 16:45

Foto:

Foto:



Manekenki i foto-modelu Bojani Krsmanović odlasci u grad u južnoj Kaliforniji uvek predstavljaju avanture tokom kojih, osim što snima modne editorijale u luksuznim vilama, uživa u posmatranju morskih životinja i posetama omiljenom restoranu smeštenom na plaži

U Malibu, udaljen svega sat vožnje od Los Anđelesa, odlazim često i ostajem kratko, najviše četiri-pet dana. U nekoliko navrata povod mog boravka tamo bilo je snimanje modnih kampanja - jednom je to bilo za Guess aksesoar, drugi put za kupaće kostime tog brenda - uglavnom u vilama koje se nalaze u brdima, na obali i na samim plažama, koje su glavno obeležje ovog lepog, umirujućeg grada. Pre nekoliko meseci u Malibuu sam radila kampanju za nakit, koju smo takođe slikali u jednoj od prelepih kuća, i kao i svaki put iskoristila sam priliku da se što bolje upoznam s njim.

Raj za bogate i slavne

Malibu je ime dobio po imanju na kom su prvo španski, potom i meksički zemljoposednici uzgajali stoku. Krajem XIX veka ceo posed kupio je bogati bračni par, Frederik i Mej Rindž. Kako je svih trideset i pet kilometara obale Malibua bilo u njihovom vlasništvu, angažovali su čuvare koji su tuda potrolirali naoružani, na konjima, kako im ne bi upadali neželjeni gosti. Na predivnim plažama kupali su se samo vlasnici i njihovi zaposleni. Posle Frederikove smrti, Mej je vodila maratonske sudske procese protiv države koja je htela da tu gradi železnicu. Kada je zapala u novčane probleme, obratila se nekolicini bogatih i slavnih poznanika i prijatelja i ponudila im da na njenom posedu podignu vikendice. Kasnije je pristala i da im proda zemlju na kojoj su one sazidane i tako je kolonija raskoši počela da raste, a Malibu je status grada dobio tek 1991. godine.

Nastavak teksta na sledećoj strani...

Privatnost pre svega

Kako je naselje podignuto duž auto-puta s jedne i Pacifika s druge strane, svim stanovnicima vila privatnost je zagarantovana budući da na plaže tik ispred njihovih kuća, koje su javne, ne može niko da priđe jer je prelazak preko privatnog poseda zabranjen. Tradicija para Rindž o privatnosti tako je praktično nastavljena. Zanimljivo je da u većini kuća zapravo niko i ne živi, jer one, ma koliko raskošne, velike i skupe bile, njihovim vlasnicima služe samo za odmor, pretežno preko vikenda.

Susret sa Dva i po muškarca

U Malibuu su snimane mnoge filmske i televizijske scene, naročito na plaži Zuma, jednoj od najpoznatijih i najlepših na jugu Kalifornije. Na njenom belom pesku, koji se prostire dužinom od tri kilometra, rađen je i film sa Suzana Somers koji se upravo zove “Zuma Beach”. Mnogi Malibu vezuju i za “Dva i po muškarca”, jer se radnja serije dešava tamo, međutim, ona je snimana u studiju Warner Brothers, ali kuća koja se pojavljuje na snimcima iz vazduha nalazi se zaista u blizini Malibu lagune.

Nastavak teksta na sledećoj strani...

Američki Tadž Mahal

Najposećenija kuća jeste Adamson House, koja je proglašena za istorijski spomenik. Podignuta je početkom XX veka u parku Malibu Lagoon State Beach, za jednu bogatu bostonsku porodicu. Vila sa brižljivo uređenim vrtovima, koji se spuštaju da same obale, sagrađena je u neomediteranskom stilu. Zovu je još “Tadž Mahal od pločica” jer je dekorisana lepo oslikanim keramčkim pločicama, a posed je ukrašen prelepim fontanama, što sve svedoči o estetici stare Kalifornije.

Muzika talasa

Koliko sam primetila, u Malibuu nema mnogo klubova, ali često se prave kućne žurke, obično posle nekih važnih losanđeleskih dešavanja. Kada sam tamo, volim da izlazim u nekoliko omiljenih restorana. Večere uz muziku i zvuk talasa okeana zaista su nešto posebno, makar za mene. Najčešće odlazim u japanski restoran Nobu, koji je smešten na samoj plaži, u blizini pristaništa.

Nastavak teksta na sledećoj strani...

Kitovi na dlanu

Mnogi u Malibu dolaze zbog surfovanja. Prirodni uslovi za ovaj sport su idealni, a postoji i mnoštvo klubova koji nude obuku i opremu. Na mene je najveći utisak ostavila priroda ovog grada. Sem čarobne obale i plaža, predivna su i brda na kojima su podignute vile i litice koje se spuštaju do okeana. Ljudi koji žive tamo vole da odu i na hajking u planine Santa Monika i uživaju kraj prelepih vodopada. Još jedna prirodna atrakcija čini ovaj gradić posebnim, a to su sivi kitovi koji se mogu videti sa obale svake godine u proleće, od februara do aprila, tokom svoje uobičajene migracije. Pored njih, ima i morskih lavova, a ukoliko neko želi da vidi ove životinje izbliza, organizuju se turističke ture.

Ne propustiti

Vila Geti, smeštena u istočnom delu obale Malibua, u četvrti Paifičke palisade, pretvorena je u edukativni centar i muzej posvećen istraživanju umetnosti i kulture antičke Grčke, čiji je veliki ljubitelj bio osnivač Džon Pol Geti.

Maja Gašić

Autor