Veliki gubitak za Srbiju: Preminuo slavni reditelj Dejan Mijač

Autor:

05.04.2022 16:08

Foto:

Foto:

Jedan od naših najznačajnijih pozorišnih reditelja Dejan Mijač preminuo je danas u Beogradu u 87. godini



Srbija se danas suočila sa velikim gubitkom. Jedan od najznačajnijih pozorišnih reditelja, Dejan Mijač preminuo je u Beogradu u 87. godini. U višedecenijskoj karijeri postigao je gotovo sve. Iza njega su predstave koje su i danas u kolektivnom pamćenju, brojna priznanja, a odškolovao je i generacije studenata.

Pročitaj i - Dejan Mijač: Publika pamti dobre predstave

Rođen je 17. aprila 1934. u Bijeljini, a pozorinu režiju studirao je na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu. Bio je reditelj Narodnog pozorišta u Tuzli i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Predavao je pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu od 1972. do 1997. godine.

Radio je na mnogim scenama u bivšoj Jugoslaviji, a posebno u Novom Sadu (oko 40 režija), Beogradu, Zagrebu, Somboru i Nišu. Režirao je toliko antologijskih predstava, od “Ženidbe i udadbe”, “Golubnjače”, “Pučine”, “Putujućeg pozorišta Šopalović”, do “Vase Železnove” ili “Rodoljubaca”…

Gloria Arhiva

 

Za akademika SANU izabran je u novembru prošle godine.

- Vreme je toliko brzo, a ja toliko spor. Kada sam se prvi put vozio brzom železnicom Pariz-Lion prvi put u životu shvatio sam da moje oko ne može da hvata neposredno blizak prostor, da on izmiče, nestaje, da se pretvara u mrlju. Tek tamo daleko se nešto nazire. Moj život ušao je u neku orbitu gde je veoma veliko ubrzanje i ništa drugo ne osećam, a naročito ne vidim, osim tog ubrzanja. Svi parametri koji bi ukazivali na nešto što se neposredno dešava u blisko mogućem kontaktu, oni izmiču, nestaju - govorio je Mijač, jedan od najznačajnijih umetnika srpskog teatra.

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading