Film

Prošlo je kao tren: Obeležava se 20 godina od prizkazivanja prvog dela Gospodara prstenova

Autor:

21.12.2021 11:00

Foto:

Foto:

Dok svet, jednako na severnoj i južnoj hemisferi, traži odgovor kako da se suprostavi omikronu, čljubitelji Tolkinove fantastike obeležavaju 20 godina od prikazivanja prvog dela trilogije Gospodar prstenova – Družina prstena, reditelja Pitera Džeksona.



U pokašaju da unište prsten moći pre nego što se njega dočepa najveća sila zla, Sauron, ujedinjeni ljudi, Hobiti, vilenjaci i patuljci, kreću u avanturu spašavanja sveta.  

- Ovi filmovi predstavljaju zaista jedno neskavkidašnje iskustvo koje obeležilo moj život. To su filmovi koje zaista volim – rekao je Ilajdža Vud, jedan od protagonista glavnih uloga, za Hollywood reporter.

Publika i kritika su toplo dočekali prvi deo trilogije smatrajući ga jednim od onih fimova koji dobijaju na vrednosti kako vreme prolazi. I nisu pogrešili. Sa budžetom za realizaciju od 93, film Družina prstena je zaradio 880 miliona dolara. Bio je nominovan u 13 kategorija za Oskara, a osvojio je četiri: za najbolje ostvarenje, vizuelne efekte, šminku i originalnu muziku.

Pročitajte i Rođena glumica: JK dobila ponudu da se zaigra na filmu i u seriji

Profimedia

 

I danas je arhetipska borba dobra i zla veoma gledana na različitim platformama, a glumački tim, bez obzira što su mnogi njegovi članovi i ranije ostvarilvali velike uloge, od Viga Mortensena, Kejt Blančet, Liv Tajler, Jana Makelena, Kristifora Lija do Orlanda Bluma i Huga Vjuinga smatraju da su Gospodar prstenova obeležili njihove karijere.    



 

Boris Jakić

Autor

Komentari. (0)

Loading