Čovek u telu potištenog mladića - Unikatan talenat i skandalozne životne odluke Klifta Montgomerija

Autor:

11.09.2020 10:33

Foto:

Foto:



Klift Montgomeri bio je američki filmski i pozorišni glumac, poznat po ulogama potištenih mladih i osetljivih mladića.

Tokom svoje veoma kratke karijere tri puta je bio nominovan za Oskara za najboljeg glavnog glumca te jednom za najboljeg sporednog. Najuspešnije uloge ostvario je u filmovima 'Priznajem', 'Mesto pod suncem', te 'Nirnberški proces'. Ipak njegov najpoznatiji film je 'Odavde do večnosti' koji govori o teškom život mladog vojnika u Američkoj vojisci.

Nakon teške saobraćajne nesreće 1956. godine, i plastične operacije kojoj je morao da bude podvrgnut postaje sve manje tražen među rediteljima, te tako i njegova popularnost polako opada.

Montgomerija su kolege veoma poštovale i volele. Među njegovim dobrim prijateljima bili su i Merlin Monro, Džejms Din, Marlon Brando i Elizabet Teljlor, koja ga je i najglasnije podržavala kada se javno deklarisao kao biseksualac.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Actor Montgomery Clift (@monty.clift) on Aug 3, 2020 at 1:30am PDT

Klift Montgomeri rođen je 17 oktobra 1920. godine u Omahi, od oca Vilijama Bruksa i majke Etel Fog Anderson. Njih dvoje venčali su se 1914. godine a dve godine kasnije dobili su sina Vilijama Bruksa mlađeg. 1920. godine dobili su i blizance sina Montgomerija i ćerku Robertu. Njihov otac Vilijam bio je veoma agresivan i nasilnički nastrojen, homofob patrijarhalnog vaspitanja.

Montogmeri je jednom prilikom izjavio da je svoje protivnike na filmu gledao kroz prizmu svog oca, te mu je tako bilo lakše da odglumi bes

Etel je imala visoku svest o svom uglednom poreklu, te je decu vaspitavala kao aristokrate, uprkos slaboj zaradi njenog supruga. Vilijam mlađi i blizanci imali su cenjene privatne učitelje do polaska u srednju školu. Normalno, prilagođavanje i vezivanje za nove prijatelje teško im je palo, naročito dobro vaspitanom i uglađenom Montgomeriju, koji je govorio francuski, nemački i italijanski, te se zaista izdvajao od svojih vršnjaka. Kada je izbio drugi svetski rat, Klift nije primljen u vojnu službu zbog raznih alergija i kolitisa.

Nesvakidašnji Holivudski brak – Sara Mišel i Fredi Princ slave 18 godina ljubavi!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @vintagewarmth on Sep 8, 2020 at 2:10pm PDT

Montgomeri Klift je dobio angažman na Brodveju sa samo petnaest godina, i deset uspešnih godina koje je tu proveo obezbedile su mu uloge u skupim i obećavajućim filmovima. Tako je 1946. dobio ulogu negativca u vesternu Crvena reka, sa Džonom Vejnom u glavnoj ulozi. Drugi film u kome je igrao je bio Potraga Freda Zinemana. Klift je tražio i dobio dozvolu da prepravi delove scenarija koji mu se nisu dopali. Na kraju je bio prepravljen ogroman deo teksta, a scenaristi su bili nominovani za Oskar za najbolji originalni scenario.

I Montgomeri je tada prvi put u karijeri bio nominovan za Oskar za najboljeg glavnog glumca, ali ga nije dobio. U filmu Naslednica partnerka mu je bila Olivija de Havilend. Klift i ona imali su dosta nesuglasica za vreme snimanja. Najpre je tražio da se njen tekst prepravi jer njemu, kako je rekao, ne ostavlja dovoljno prostora za odgovor. Na kraju je javno kritikovao, rekavši da je dozvolila da režiser oblikuje ceo njen performans.

Početkom pedesetih, Montgomeri je bio jedan od najtraženijih i najpopularnijih glumaca Holivuda. Jedini pravi rival mu je bio Marlon Brando.

Holivudski zavodnik, neodoljivog humora sa licem ubice – Čuveni Al Paćino!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by love It. want It (@love_it.want_it) on Sep 9, 2020 at 8:30am PDT

Elizabet Tejlor je jednom rekla: Da je samo snimao malo učestalije, Monti bi bio najveća filmska zvezda na svetu! Međutim, Klift bi zahvaljujući svojoj probirljivosti uvek odabrao pravi film, koji bi postao blokbaster i za kojeg bi dobio pohvale kritičara. Takva je bila romantična drama Mesto pod suncem, gde mu Tejlorova bila partnerka. Njih dvoje su u to vreme bili dve najpopularnije mlade zvezde, te je film bio veliki komercijalni hit. Tada je drugi put bio nominovan za Oskar za najboljeg glavnog glumca. Kako bi se bolje uživeo u ulogu i imao bolji uvid u zatvorski život, Klift je proveo jednu noć u zatvoru.

Odbio je predlog režisera da tokom svog odlaska na električnu stolicu uradi nešto neverovatno, te je dok je išao ka smrti samo izgledao depresivno i utučeno. Brando je bio impresioniran njegovom izvedbom te je glasao da Klift dobije Oskara (i Montgomeri je iste godine glasao da Brando dobije Oskara za Tramvaj zvani želja). Čarli Čaplin je ovaj film nazvao najboljim ikad snimljenim filmom o Americi.

Zbog sličnog načina glume i ogromnog broja fanova, Klifta i Marlona Branda su svi smatrali rivalima, iako su oni kasnije postali prijatelji. Džejms Din je rekao da je Montgomeri bio njegov idol i da bi ga neki put usred noći pozvao telefonom, samo da mu čuje glas. Klift je odbio ponudu za film Istočno od raja, opet smatrajući da ga lik podseća na samoga sebe, te je ta uloga otišla baš Dinu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Actor Montgomery Clift (@monty.clift) on Sep 9, 2020 at 6:09am PDT

Vraćajući se sa zabave koju je organizovala Elizabet Tejlor 12. maja 1956, Klift je kolima udario u banderu.

Automobil je bio potpuno smrskan, a očevici su pozvali Tejlorovu. Ona je dojurila na mesto nesreće i videvši da se Klift guši, izvadila mu slomljen zub iz jezika. Montgomeri je tada slomio vilicu i nos, dobio prelom sinusa i nekoliko većih posekotina na licu, koje su zahtevale intervenciju plastičnog hirurga. Iako je operacija bila uspešna, razlika između lica pre i posle nesreće je bila izražajna.

Producenti filma Raintree County nisu krili zabrinutost za prijem i komercijalni uspeh filma, što je Montgomerija dovelo do očajanja pa je počeo da pije i koristi tablete za smirenje. Tek tada se pojavila velika razlika između čoveka pre i posle saobraćajne nesreće, zbog koje je njegova karijera krenula nadole.

Do svoje smrti, Klift je glumio u manjim filmovima, poput Usamljena srca, Mladi lavovi i Neprilagođeni, gde se sprijateljio sa Merilin Monro. Gostovao je i u emisiji The Hy Gardner Show, gde se voditelj našalio rekavši da je to Kliftovo prvo i poslednje gostovanje u nekom šou programu, što se kasnije ispostavilo kao tačno. Ipak, Montgomeri je ostvario zapažene uloge u dramama Iznenada, prošlog leta sa Ketrin Hepbern i Nirnberški proces za koji je bio nominovan za nagradu BAFTA, Zlatni globus i Oskar za najboljeg sporednog glumca.

Imao je dosta poteškoća da zapamti tekst iako je njegova uloga bila mala i u celom filmu se pojavljuje samo dvanaest minuta. Reditelj mu je rekao da pošto glumi svedoka, može da stavi scenario ispred sebe te da po neki put pogleda, jer bi to izgledalo prirodno i očekivano. Poslednji film u kome je igrao je bio Dezerter, sa Hardijem Krigerom u glavnoj ulozi.

Iznenadna smrt u Holivudu, preminuo Čedvik Bosman!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elizabeth and Monty (@elizabeth.and.monty) on Sep 7, 2020 at 6:47am PDT

Iako je imao veze sa ženama, i čak se deklarisao kao biseksualac, Montgomeri je ubrzo počeo da spava samo sa muškarcima. Putovao je i u grad Ogankvit u Mejnu, u čijim su se diskretnim hotelima okupljali gej muškarci, a čija je privatnost bila zagarantovana. Uprkos problemima sa poslodavcima, kojima je takva njegova priroda smetala, Klift je imao veliku podršku svojih kolega.

Elizabet Tejlor je oduvek zauzimala posebno mesto u njegovom životu.

Ona ga je vatreno branila i podržavala kada je izjavio da je gej. Kada mu je spasila život posle nesreće, postala mu je najbolji prijatelj. Često su viđani zajedno, na premijerama i zabavama. Klift je zbog svog promenjenog izgleda posle operacije prestavljao rizik i kocku svakom režiseru, pa je postajao sve manje tražen. Elizabet je 1966. snimala dramu Odsjaji u zlatnom oku i teškom mukom je ubedila producente da Kliftu dodele glavnu mušku ulogu. Da bi to uradili, morala je celokupnu svoju zaradu od filma staviti u zalog za potencijalni neuspeh zbog angažovanja poružnelog glumca. Montgomeri je umro 23. jula iste godine, kada je film bio u preprodukciji, pa je uloga poručnika Veldona pripala Marlonu Brandu.

Tejlorova je jednom izjavila je on bio najčarobniji čovek i najemotivniji glumac koga je ikada upoznala. Merilin Monro je u šali rekla da je Montgomeri bio u gorem psihičkom stanju čak i od nje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elizabeth and Monty (@elizabeth.and.monty) on Sep 7, 2020 at 6:41am PDT

Montgomeri Klift je umro 23. jula 1966. godine, u svojoj kući u Njujorku. Dan pre toga proveo je ležeći u svom krevetu, mrzovoljan i zamišljen. Njegov asistent, Džejms Lorenco, koji sa njim živeo, kaže da Klift tog dana uopšte nije razgovarao sa njim. Kada je uveče otišao kod njega da mu poželi laku noć, film Neprilagođeni je bio na jednom kanalu pa ga je upitao da li želi da mu pusti, na šta je Klift odgovorio: Nikako! To su mu bile poslednje reči.

Sledećeg dana je Lorenco pokušao da otvori Montgomerijeva vrata, ali ona su bila zaključana. Otrčao je do bašte i merdevinama se popeo do prozora Kliftove sobe. Unutra je zatekao glumca mrtvog. Kaže da je Montgomeri ležao na krevetu stisnutih pesnica, bio je go i nosio naočare.Autopsija je pokazala da je Klift, koji je često patio od povećanog krvnog pritiska i dizenterije, umro od srčanog udara.

Najpoznatija bucka Holivuda Rebel Vilson izgleda neprepoznatljivo!