Film na koji se čekalo 75 godina: Marko Janketić u istorijskoj drami Gage Antonijevića o ozloglašenom logoru

Autor:

19.06.2019 13:15

Foto:

Foto:



Režiser Predrag Gaga Antonijević najavio je da krajem leta počinje snimanje filma "Dara iz Jasenovca", delo na koje se, kako kaže, čekalo skoro 75 godina. On dodaje da mu je velika čast, ali i teško breme da snimi taj film.

- Jasenovac je mesto zla i ubijanja - naglasio je Antonijević na konferenciji za novinare u zgradi Vlade Srbije. On je rekao da je država stala iza tog filma koji bi pred publikom trebalo da se nađe u martu ili aprilu naredne godine, kada se obeležava 75 godina od oslobođenja logora Jasenovac.

Prema njegovim rečima, to će biti dečija priča i samo zbog toga, snimiti film biće veliki izazov jer će se raditi sa decom. Planirano je da snimanje traje od 12 do 14 nedelja, ali se ne zna kako će sve biti realizovano, upravo zbog toga što se radi sa decom, rekao je Antonijević. On je napomenuo da je uloga ustaškog zapovednika jasenovačkog logora Maksa Luburića namenjena glumcu Marku Janketiću.

Antonijević je rekao da je sebi postavljao pitanje koja je to granica koja se mora postaviti kada se govori i snima ovakav film - da se ta brutalnost oseti, ali ne i da dovede da publika napušta bioskop.

- Mislim da sam našao meru - rekao je Antonijević i dodao da to neće biti komercijalan film na kojem će se zarađivati novac.

On je naglasio da su namerno tražili decu iz tog kraja, Kozarske Dubice, decu koja nisu išla na bilo kakve časove glume, a izabrana je Biljana Čekić, devojčica koja će glumiti Daru.

Glumac Marko Janketić rekao je da oseća veliku odgovornost zbog teme filma, a da uloga Luburića zahteva "ozbiljan rad".

- Imam odgovornost da to uradim na pravi način - rekao je Janketić.

Scenaristkinja Nataša Drakulić objasnila je da se u pisanju scenarija za film vodila i svojim iskustvom izbeglištva iz Hrvatske, ali i pričama i stradanjima svoje i drugih porodica.

- Sve što sam znala, slilo se u scenario, ako ne valja, izvinite - ja ne umem bolje - rekla je Drakulić.

Kao stručni konsultant filma potpisuje se Majkl Berenbaum, direktor Sigi Ziering instituta koji isitražuje etičke i religijske posledice Holokausta. Berenbaum je rekao da je ubistvo deteta "napad na budućnost", upitavši "ko može smatrati dete neprijateljem".

Biljana Čekić rekla je da ima 11 godina, da je završila šesti razred osnovne škole i da je iz Kozarske Dubice.

- Veoma sam srećna i bila sam uzbuđena dok sam čekala da dobijem ulogu u filmu - rekla je ona.

U sinopsisu se navodi da posle ustaško-nemačke ofanzive na Kozari lokalno stanovništvo završava u koncentracionim logorima, a među njima je i desetogodišnja Dara, sa majkom i dva brata. Majku i brata joj ubijaju, a smisao Darinog života postaje da sačuva mlađeg brata.

 

Maja Gašić

Autor