Počinju Dane komedije u Jagodini: Festival otvara "Urnebesna tragedija" Dušana Kovačevića

Autor:

20.03.2018 16:45

Foto:

Foto:



U Jagodini večeras počinje tradicionalni 47. Pozorišni festival najboljih komediografskih ostvarenja Srbije "Dani komedije", a Jagodinci će nardenih sedam dana, gledati predstave koje se bave savremenim temama, izjavila je selektor, teatrolog Ana Tasić.

- Predstave se bave savremenim temama, smešno i tužno su ogledalo naših života - rekla je za Tanjug Tasićeva - One razbijaju balkanske stereotipe, kritički posmatraju sveprisutni uticaj tehnologija, društvenih mreža i virtulanih komunikacija, analiziraju društvene razlike, kao i dubinski narušene porodične odnose.

Dani komedije: Predrag Ejdus dobitnik “Zlatnog ćurana”

Na pitanje šta će posetioci gledati na "Danima komedije", Tasić je dodala da "likovi ovih predstava izvesno ne žive u blagostanju, uslovi njihovih egzistencija su daleko od zadovoljavajući, ali oni, ipak ne odustaju od pokušaja da ih učine lagodnijim". Kako kaže, možda taj niz komično-tragičnih predstava ne može da promeni svet u kome živimo, ali ga izvesno čini prihvatljivijim.

Za predstavu Dušana Kovačevića "Urnebesna tragedija" koja će večeras otvoriti festival, Tasićeva kaže da se radnja dešava 1989. godine, a reč je, dodaje, o tragikomediju koja govori o nakaradnim porodičnim odnosima i dubinskom nerazumevanju.

"Urnebesnu tragediju" režirao je Marko Manojlović a u predstavi igraju Branimir Brstina, Anica Dobra, Sonja Kolačarević, Katarina Žutić, Nebojša Ilić, Radomir Nikolić, Amar Chorović, Branislav Trifunović i Branislav Zeremski.

Predstava počinje oko 20,15 sati, posle ceremonije svečanog otvaranja festivala, a pre otvaranja, u 19 sati, u holu Kulturnog centra, u okviru pratećeg programa, biće otvorena izložba fotografija preminulog glumca Vlastimira Ðuze Stojiljkovića, čiji je autor kustos Muzeja pozorišne umetnosti Srbije Biljana Ostojić.

Maja Gašić

Autor