Narodno pozorište: Premijera komada "Devedesete" Egona Savina (foto)

Autor:

28.03.2018 09:40

Foto:

Foto:



Na Svetski dan pozorišta sinoć je na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu premijerno izvedena predstava "Devedesete" s rediteljskim potpisom Egona Savina.

Komad je nastao po tekstu Gorana Milenkovića i vodi nas kroz živote žena koje su majke, sestre, žene i ljubavnice dvojice vođa kriminalnog klana.

U predstavi igraju Radmila Živković, Olga Odanović, Anastasija Mandić, Milica Gojković i Dragana Varagić koja se na sceni Narodnog pozorišta pojavljuje posle 30 godina.

Egon Savin

-Nije moja ideja da se pozorište upotrebljava za iznošenje političkih stavova. Devedesete godine jesu najturbulentniji period od drugog svetskog rata na ovim prostorima i proizvele su mnogi dramskih situacija. Sve to što se dešavalo u političkom i ratnom okviru reflektuje se na sudbinu žena koje su junakinje naše predstave. Njihova intimna drama je u središtu našeg komada. Kroz njihove sudbine mi otkrivamo dimenziju raspada našeg porodičnog života - kazao je reditelj Savin.

Kostime za predstavu uradio je Stefan Savković, scenografiju Vesna Popović, dok je muziku napisao Bora Đorđević.

Premijerno izvođenje "Devedesetih" okupilo je brojna imena naše umetničke scene, među kojima su glumac Zijah Sokolović, pevačica etno muzike Biljana Krstić, glumac i voditelj Milan Kalinić...