Kinoteka otvara Legat Milene Dravić i Dragana Nikolića

Autor:

26.04.2018 14:03

Foto:

Foto:



Jugoslovenska kinoteka otvara Legat Milene Dravić i Dragana Nikolića, slavnog glumačkog para i zvezdama jugoslovenske i srpske kinematorgrafije, a od 5. maja, od 19,00 časova, publika će moći da vidi deo ostavštine iz bogate karijere najvoljenijeg glumačkog i bračnog para.

@titova__pionirka је поделио/ла објаву дана 8. Мар 2018. у 5:26 PST

Oni su zaveštali, ovoj instituciji kulture, svoje nagrade, diplome, kao i neke predmete među kojima je haljina koju je Milena Dravić nosila primajući glumačku nagradu u Kanu 1980. godine.

Velikani srpskog filmskog, televizijskog i pozorišnog glumišta, bračni par Milena Dravić i Dragan Nikolić, ostavili su neizbrisiv trag u srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji. Platinasta lepotica šezdesetih i čuveni Džimi Barka obojili su svojim harizmatičnim pojavama skoro dve stotine domaćih filmskih ostavrenja - saopštila je Kinoteka.

Prvi put su zajedno igrali u filmu "Horoskop" (1969) Bore Draškovića, zatim u "Ulozi moje porodice u svetskoj revoluciji" (1971) Bate Čengića, ali pravi nerazdvojni par u očima miliona gledalaca postali su u čuvenom šou programu TV Beograd "Obraz uz obraz" ranih 70-ih. Voleli su se "kao dve budale" što su tajnim venčanjem u toku snimanja istoimenog filma i dokazali.Njihova predanost glumi višestruko je ovenčana najvišim glumačkim priznanjima ovih prostora. Milena Dravić i Dragan Nikolić dobili su nagradu "Pavle Vuisić" za životno delo, koju dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije.

Dragan Nikolić preminuo je 11. marta 2016. godine u 73. godini nakon duge i teške bolesti.