Bojan Đorđev: Otpor je biti oflajn

Autor:

03.06.2018 14:15

Foto:

Foto:



Pozorišni reditelj u intimnoj abecedi otkriva zbog čega je biti onlajn postalo nova bolest zavisnosti, kako je putovao preko Atlantika teretnim brodom i zašto leto jednako rado provodi u gradu, na selu i na moru

a Atlantik. Pre dve godine ukrcao sam se na teretni brod i preplovio Atlantik od Hamburga do Buenos Ajresa. Kad jednom pređeš Atlantik, kažu, uvek si na pogrešnoj obali.

b Brazil. Slab sam na brazilsku muziku, na vetrovite i peskovite glasove Kaitana Velosa, Astrud Žilberto, Čika Buarkea, na organski modernizam Oskara Nimajera, na scene jurcanja Žan-Pola Belmonda po još nedovršenoj Braziliji u filmu “L’homme de Rio”.

Tanja Šljivar: Prijateljstvo je u odnosu na ljubav uvek potcenjeno

c Crna boja, najmanje zastupljena u mojoj garderobi.

č Čitanje. Do sada jedini pouzdan način za teleportovanje.

ć Ćutanje je takođe neka vrsta govora.

d Duhovitost, ne podrazumeva uvek glasni smeh, nego i onaj cerebralni, koji nas golica iznutra.

dž Džon Kejdž, veliki avangardni kompozitor, umetnik i mentor cele generacije umetnika/ca koji su kasnih šezdesetih kroz fluksus, hepeninge, konceptualnu umetnost, ples, performans zauvek promenili svet umetnosti.

đ Đurđevak, najomiljeniji miris. Čuo sam da je biljka otrovna. Kad sam bio mali, sećam se da sam probao da jedem te bele cvetiće, sva sreća, nije mi bilo ništa.

e Eros. Mora da postoji između umetnika i teme, i ekipe, i desiće se i sa publikom.

f Fotografisanje. “Pisanje svetlošću”. Čini se da sa dostupnošću pametnih telefona i napretkom društvenih mreža fotografisanje postaje način gledanja i komunikacije, više nego ikada. Razvija se neka nova vrsta vizuelne pismenosti, ali isto tako i neviđenog zagađenja.

g Gradovi. Snalaženje u poznatim i nepoznatim gradovima mi je omiljena zabava. Beograd i dalje istražujem i otkrivam, iako ceo život živim u njemu.

h Hronologija. Veoma dobro se snalazim s godinama, nepogrešivo ređam razne događaje u hronologije. Žak Lakan je rekao da je nesvesno strukturirano kao jezik. E moje nesvesno je strukturirano kao kalendar.

i Intuicija. U poslednjih nekoliko godina sve češće upotrebljavam tu reč.

j Jutro, doba dana kada sam potencijalno najproduktivniji. Nekada se veoma lako budim, ali ako ne moram. Volim i da prespavam jutro i odbijem produktivnost.

k Komunizam, jedina ideja za koju se vredi boriti. Društvo ravnopravnosti, solidarnosti i razlika koje nisu uslov ili rezultat eksploatacije, već bogatstvo društva. Ovo preuzimam od Alena Badjua.

l Lisica. Kad sam bio mali, lisice, “lije”, bile su mi omiljeni likovi u pričama koje mi je pričala baba. Moja baba je imala žute lisičje oči, koje sam od nje nasledio, u nekoj šućmurastijoj varijanti.

Miloš Timotijević: Šala je neophodan začin života

lj Ljuljaška. Na omiljenoj fotografiji iz detinjstva sedim na šarenoj ljuljašci okačenoj o drvo u dvorištu.

m Mačka, biće koje se najlepše igra, gospodarica prostora, ljubiteljka površina i budžaka. Dobri duh doma.

n Nomad. Zbog prirode posla većinu godine sam nomad. Nekad sam to priželjkivao, sada mi, pored velikih uzbuđenja, to ipak sve teže pada.

nj Njakanje. Jedno vreme, dok sam živeo u Zemunu, preko puta moje autobuske stanice redovno je paslo travu jedno simpatično magare. Retko je njakalo, ali je to najtužniji zvuk koji sam ikad čuo.

o Onlajn. Nova bolest zavisnosti, i način suptilnog porobljavanja. Otpor je biti oflajn.

p Partizanski pokret je jedina svetski relevantna avangarda nastala na ovim prostorima.

r Rijeka. Pored Beograda, moj omiljeni grad.

s Spavanje. Što se mene tiče - panacea. Šta god da je problem, spavanje je deo rešenja.

š Šljivar Tanja, draga koleginica čiji sam tekst “Režim ljubavi” nedavno postavio u Ateljeu 212. Njeno dramsko pismo me istinski uzbuđuje kao umetnika.

t Teorija, oružje i alat za dešifrovanje i demistifikaciju stvarnosti.

u Umetnost, moje životno opredeljenje, polje borbe, rasta i zadovoljstva.

v Voda. Za piće, za kupanje, za plivanje - jednostavan luksuz koji često uzimamo zdravo za gotovo i sledeće javno dobro kojem preti privatizacija.

Radoslav Milenković: Zašto se plašim demona lenjosti i neznanja

z Zeleniš. Puterica, mladi spanać, rukola. Nikad dosta.

ž Žuto, žega, žarko, volim leto i prŽenje na suncu. Podnosim leto bez klima uređaja, i jednako rado ga provodim na betonu, na selu i na moru!

Maja Gašić

Autor