Počinje 75. Filmski festival u Veneciji: Šazel, Kuaron, braća Koen, Kusturica na čuvenoj Mostri

Autor:

29.08.2018 12:45

Foto:

Foto:Projekcijom filma "First Man" američkog reditelja Dejmijena Šazela, koji je osvojio Oskara za režiju filma „La-la lend“, večeras počinje 75. Filmski festival u Veneciji.

Šazel, koji je ponovo za glavnu ulogu odabrao Rajana Goslinga, rekao je da je njegov novi film o „Mesecu i kuhinji“, aludirajući na to da mu je cilj bio da prikaže ličnu stranu epskog putovanja kada je Nil Armstrong, kao član misije „Apolo 11“, 1969. godine prvi kročio na Mesec, prenosi Rojters.

Prvi čovek je jedan od 21 filma iz Evrope, Japana, Australije i Amerike koji će se takmičiti za Zlatnog lava, a odluku će doneti žiri kojim predsedava reditelj Giljermo del Toro, prošlogodišnji venecijanski pobednik i dobitnik Oskara za ostvarenje "Oblik vode".

Na popularnoj Mostri biće prikazani filmovi Alfonsa Kuarona, braće Koen, Pola Gringrasa, Jorgosa Lantimosa, Lasla Nemeša, Luke Gvadanjina i drugih, a jedina rediteljka u glavnom takmičarskom programu jeste Australijanka Dženifer Kent sa dramom "The Nightingale".

U Veneciji će van konkurencije biti prikazan i dokumentarni film Emira Kusturice "El Pepe, jedan uzvišeni život" (El Pepe: Una vida suprema) o bivšem urugvajskom predsedniku Hoseu Muhiki.

 

Kratki igrani film "Strano telo" mladog reditelja Dušana Zorića premijerno će biti prikazan u takmičarskom programu Horizonti, a u program Nedelja kritike uvrštena je crnogorsko-srpsko-katarska koprodukcija "Ti imaš noć" crnogorskog reditelja Ivana Salatića, dok je srpski koproducent Stefan Ivančić.

Venecijanski festival traje do 8. septembra.

Maja Gašić

Autor