"Svet bez ljudi" i angažovani teatar: Svečano otvoren 52. Bitef (foto)

Autor:

15.09.2018 10:20

Foto:

Foto:



Hrvatski filozof Srećko Horvat otvorio je sinoć u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 52. Bitef festival istakavši da "u trenutku u kome se politika pretvara u pozorište, od Amerike do Balkana, zadatak svih umetnika i onih koji će narednih dana dolaziti na Bitef, jeste da vrate politiku u pozorište i to politiku u smislu angažovanog teatra koji neće samo tumačiti realnost već će pokušati da je menja.

52. Bitef: Za početak “Odilo. Zatamnjenje. Oratorijum.”, slovenačka priča o nacizmu

Muzički spektakl Alana Platela zatvara 52. Bitef

Pod sloganom "Svet bez ljudi“, do 22. septembra pred beogradskom publikom je u glavnom programu deset predstava iz Slovenije, Francuske, Srbije, Nemačke, Hrvatske, Estonije, Švajcarske, Izraela i Belgije. Predstava odigrana u petak uveče ( „Svita br.3 – Evropa“, francuskog reditelja ŽorisaLakoste) bavi se stanjem u Evropskoj Uniji i sastoji se od 28 muzičko – scenskih numera, zasnovanih na audio zapisima zemalja EU. Svaki od njih upozorava na opasnost urušavanja evropskih vrednosti, porast ksenofornije, nasilja, netolerancije.

Dan svečanog otvaranja festivala ujedno je i EU dan na Bitefu. U okviru obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa, Delegacija EU u Srbiji i EU info centar u Beogradu priredili su izložbu „Evropska godina kulturnog nasleđa – Pozdrav iz Srbije” kroz koju će se posetioci podsetiti šta sve čini bogato kulturno nasleđe Srbije, a kao prateći sadržaj dostupni su kratki filmovi o kulturnom nasleđu.

Izložbu su zvanično otvorili Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa, i šef Delegacije EU ambasador Sem Fabrici.