"Biserna grana": 11. Festival nošnje, nakita i oglavlja u Futogu i Novom Sadu

Autor:

02.10.2018 12:05

Foto:

Foto:



Jedanaesti Festival nošnje, nakita i oglavlja "Biserna grana" održaće se ove godine od 4. do 7. oktobra. Festival je po svom konceptu jedinstven u našoj zemlji jer u fokus stavlja materijalno folklorno blago – narodne nošnje i oglavlja, sa ciljem da ukaže na značaj očuvanja folklornog nasleđa.

Festival "Biserna grana" je nosilac EFFE etikete za 2017 – 2018. godinu, koju dodeljuje Evropska asocijacija festivala (EFA), nosilac projekta „Evropa za festivale, festivali za Evropu“.

Ove godine, u okviru Festivala održaće se defile učesnika glavnim gradskim ulicama, kao i revija nošnji i koncert Vasilise i Serboplova u atrijumu Muzeja Grada Novog Sada i tri izložbe – dve na Trgu slobode i u Galeriji našeg Centra.

Programi Festivala, čiji je organizator Kulturni centar „Mladost“ Futog, a pokrovitelj Grad Novi Sad, odvijaju se na nekoliko lokacija - u Novom Sadu i u Futogu.

Cilj festivala je da prezentuje folklorno bogatstvo naše zemlje i zemalja u regionu, da akcentuje značaj očuvanja materijalnog folklornog nasleđa kao bitnog obeležja kulturnog identiteta svakog naroda - originalnih nošnji i oglavlja, autentičnih materijala, tehnika izrade i formi nošnji i da prezentuje stare tehnologije u proizvodnji tekstila i izradi nošnji kao i da ukaže na neophodnost izrade novih kostima/nošnji - kopija što vernijih originalima.

 

Maja Gašić

Autor