"Sve prođe, pa i doživotna": Predstavljena nova knjiga Žarka Lauševića (foto)

Autor:

19.12.2018 09:26

Foto:

Foto:



Knjiga Žarka Lauševića "Sve prođe, pa i doživotna" u izdanju kuće "Hipatija" predstavljena je sinoć u beogradskoj Akademiji 28. Nakon literalnog prvenca poznatog glumca "Godina prođe, dan nikad" usledila je "Druga knjiga", a od 21. decembra u knjižarama će se naći i Lauševićevo najnovije delo.

Pisac Laušević se još jednom predstavlja kao autor uzbudljivog dramatičnog štiva koje spada u vrhunske zapise dnevničke literature, a potresne ispovedne beleške ispisao je kao osuđenik broj 28375 koga pogrdno zovu Glumac, koji već 30 meseci leži u zatvoru Zabela.

Žarko Laušević: Pisanje dnevnika mi je bilo neka vrsta olakšanja, ventila

Na početku promocije okupljenima se video porukom obratio Žarko Laušević koji je napomenuo da ga za Akademiju 28 vezuju snažne emocije.

-Upravo u toj sali sam pre 40 godina imao svoju prvu profesionalnu premijeru. Igrao sam u predstavi "Propast titanika" Hansa Magnusa Encensbergera u režiji Uroša Glavatskog. Bio sam student i moj profesor na FDU Minja Dedić bio je jako ljut na mene tih nedelja. Igranjem u toj predstavi prekršio sam oštra pravila FDU - kazao je Laušević.

O knjizi "Sve prođe, pa i doživotna" govorili su glumac Goran Šušljik, producent televizijske serije "Koreni" u kojoj Laušević igra jednu od glavnih uloga, scenarista te serije Đorđe Milosavljević, novinar i izdavač Manojlo Vukotić i novinarka Radmila Stanković.

Manojlo Vukotić je kazao da je prva knjiga Žarka Lauševića "Godina prođe, dan nikad" prodata u 330 hiljada primeraka i da je to rekord u poslednjih 40 godina u Srbiji.

-Do tada Lauševića niko nije znao kao pisca, a ta knjiga je imala izuzetno veliku literalnu vrednost. Laušević se vratio sada svojim željama, nadanjima, zadovoljstvima, igrama ...pa po malo i zabludama - kazao je Vukotić i dodao da ovakvu knjigu ne može da napiše glumac ni kada bi mu Šekspir suflirao.

-Knjigu koju večeras predstavljamo nije u stanju da napiše ni dramski pisac sa iskustvom, ni dobar pravnik, ni zatvorenik, jer nema razrezano srce, ojađenu dušu i čistinu kajanja. Ovakvu knjigu je mogao da napiše samo Žarko Laušević, vlasnik sopstvene nadarenosti, gospodar i gospodin scene, ljubavnik filmske igre, nosilac ordenja krivičnih zakona iz dve zemlje... - kazao je Vukotić.

Goran Šušljik: Kako je Laušević zamenio Berčeka u “Korenima”

Đorđe Milosavljević je napomenuo da je Žarka upoznao na izuzetno karakterističan način.

- Bio je u kostimu Aćima Katića...Izgledao je neverovatno. Naše prijateljstvo jeste mlado, ali među nama postoji veliko poštovanje. On je za mene fantastičan glumac kojeg sam gledao kao klinac i za mene je sjajno da imam priliku da se družim, pričam i razmišljam zajedno sa čovekom koji je ostvario sve te sjajne uloge - kazao je Milosavljević.

Supruga omiljenog glumca proglašena najboljom stilistkinjom: Anita Laušević sve duguje voljenom Žarku

Goran Šušljik je otkrio šta je u njegovom životu zapravo znači Žarko Laušević.

-Meni je Žarko Laušević bio uzor još dok sam živeo u Novom Sadu i Subotici i želeo da budem gluumac. Imao je ogroman talenat i neverovatnu harizmu. Kasnije kada se sve dogodilo to što što se dogodilo on je za mene postao romantični junak. Tada sam shvatio gde živim i kako živim. Eto nedavno smo bili u prilici da sarađujemo na seriji Koreni. To je najhrabrija i najljudskija knjiga koju sam čitao. To je priručnik za život - kazao je Šušljik.

Radmila Stanković je kazala da je treća knjiga Žarka Lauševića na nju ostavila najjači utisak.

“Glogi, pišem nešto za nas, pa da odigramo ili ovde ili tamo”: Emotivno pismo Žarka Lauševića Glogovcu

-U ovoj knjizi ima svega što podrazumeva dobru literaturu. Ima ljubavi, ima drame, istine, cinizma, duha, veštine pisanja -kazala je Stanković.

Odlomke iz knjige čitali su glumci Petar Benčina i Cvijeta Mesić, a promociju knjige je vodio Ivan Ivanović. Predstavljanje treće Lauševićeve knjige okupilo je veliki broj poznatih imena iz sveta glume i umetnosti, među kojima su bili Danica Maksimović, Vesna Čipčić, Betar Božović, Svetozar Cvetković, Tamara Dragićević...