Goran Marković o listi 100 srpskih filmova: Mnogi ti filmovi su u stanju raspada

Autor:

09.01.2017 19:20

Foto:

Foto:



Lista sto najboljih srpskih ostvarenja snimljenih u periodu od 1911. do 1999. godine, koju je na osnovu izbora naših kritičara proglasila Jugoslovenska kinoteka, pokazala je da je rekord pripao reditelju i scenaristi Goranu Markoviću.

On je na njoj prisutan sa sedam filmova - "Specijalno vaspitanje", "Nacionalna klasa", "Majstori, majstori", "Variola vera", "Već viđeno", "Sabirni centar" i "Tito i ja". Kako ističe Marković, ovaj izbor ima smisla samo ukoliko se realizuje cilj koji je najavila Kinoteka.

- Ako se izvrši rekonstrukcija i digitalizacija ovih filmova, s obzirom na to u kakvom se stanju nalaze, možemo biti sigurni da oni neće biti pretvoreni samo u bledu uspomenu, i da će ovaj projekat Kinoteke biti veoma važan. Znam da su neki od mojih filmova u stanju raspada, pretpostavljam da je i sa ostvarenjima drugih reditelja sličan slučaj, a svaki narod koji drži do sebe mora voditi računa o svojoj kulturnoj baštini.

Da je i sam imao mogućnost da bira najbolji srpski film, Marković bi, kako kaže, glasao za "Društvenu igru" Srđana Karanovića.

Vrh ove liste sa pet izabranih filmova - "Čuvar plaže u zimskom periodu", "Pas koji je voleo vozove", "Zemaljski dani teku", "Varljivo leto '68." i "Bure baruta" pripao je i reditelju Goranu Paskaljeviću.

- Lista od sto "vanvremenskih" filmova je ipak samo skup subjektivnih mišljenja ljudi koji se danas bave filmskom kritikom u Srbiji. Ona će svakako biti podložna promenama u budućnosti, kada će neki novi kritičari napraviti svoju listu. Lično sam protiv ovakvog načina izbora, bez jasnih kriterijuma za spasavanje naših filmova od propadanja - kaže Paskaljević , čije su retrospektive priređivane u Britanskom filmskom institutu, Francuskoj kinoteci u Parizu, Španskoj kinoteci u Madridu i Barseloni, njujorškom muzeju MoMA.

- Film koji se pored "Bureta baruta" i nekih drugih mojih filmova veoma visoko kotirao u svetu je "Poseban tretman". On je i jedan od veoma retkih srpskih filmova koji su bili u glavnom programu Kanskog festivala. Milena Dravić je u Kanu dobila nagradu za ulogu u tom filmu, a bio je nominovan među pet najboljih stranih filmova za nagradu Zlatni globus u Holivudu. Eto, taj film nije na listi od sto filmova koji predstavljaju kulturno dobro u Srbiji. Ima još filmova mojih kolega koji će biti prepušteni propadanju, a zaslužuju da budu sačuvani.

Komentari. (1)

Loading
Alesandro

28.04.2023 14:44

Zašto na listi nema Tajvanske kanaste?!