Gordan Mihić: Nemanjići su imali iste strahove kao i mi danas

Autor:

02.02.2017 22:40

Foto:

Foto:



-Svaki  pisac, dok radi na scenariju, može da razmišlja i koji bi glumac najbolje odgovarao ulozi. Bilo je teško, jer se radi o istorijskim ličnostima iz dinastije Nemanjića. Pročitao sam mnogo knjiga i zapisa iz raznih perioda, pa i iz onog vremena, kao i dela Svetog Save o njegovom ocu. Na freskama već imamo likove Nemanjića, pa je teško da zamislite glumca za kog biste pisali. Jedino što sam morao da uradim jeste da se unesem u svet koji je postojao pre 800 godina - kaže za "Novosti" Gordan Mihić, scenarista serijala "Krunisanje Stefana Prvovenčanog: Prva nemanjićka kraljevina", koji će režirati Marko Marinković.

Mihić priznaje da nije mnogo razmišljao o glumačkoj podeli, ali i da ima puno poverenje u Marka Marinkovića.

- Izbor glumaca, kao i apsolutno sve ostale stvari, od terena i najbližih saradnika na seriji, to je na njemu - kaže nam Mihić.

Početak snimanja, u produkciji RTS-a, najavljen je za kraj marta, a glumci koji će tumačiti glavne uloge već su poznati. Stefana Prvovenčanog igraće Vojin Ćetković, njegovog brata Vukana Nebojša Glogovac, njihovu polusestru Nada Šargin, Svetog Savu Dragan Mićanović, dok će se u ostalim ulogama naći Ivana Mihić, Sloboda Mićalović, Miodrag Miki Krstović...

Serija o Nemanjićima okuplja glumačku elitu: Vojin Ćetković kao Stefan Prvovenčani

Mihić nam je rekao da se njegova uloga završila kada je predao scenario:

- Spreman sam da sarađujem, ali sam uvek za to da svako radi svoj deo posla, da se pokaže puno poverenje nekom ko će to da radi. Zadovoljan sam podelom, jer je reč o prvoklasnim glumcima. Znam da je Marinković dugo razmišljao i tražio razloge zašto i kako koga da odabere, i na kraju se opredelio. Zanimljivo je - dodaje Mihić - da je tada bilo isto kao i danas:

- Borba za stvaranje države, svađa braće, borba za samostalnost, uzdizanja, padovi, nesreće... Sve je isto kao i sada. Ti ljudi nisu samo naši preci, već i naša braća, istog su "materijala" kao i mi. Imali su svoje snove i strahove koje i mi posedujemo, pa sam u tom smislu bio veoma miran dok sam pisao - kaže Mihić.

Dragana Mićalović ponosna na sestru: Sloboda je najbolji primer kako se ovaj posao radi

S obzirom na to da je bilo reči o tome da se snimi mnogo veći broj epizoda od 12, koliko je zasad planirano, Mihić nam kaže da bi RTS trebalo da radi sto nastavaka.

- Verovatno će oni, dok se sve ovo postavi na zdrave i normalne temelje, početi da rade. A da li će me pozvati za scenaristu ili će raspisati tender - ne znam - kaže naš proslavljeni scenarista.

Nebojša Glogovac je otkrio da tek čita scenario, te da još nema nikakav stav o tome. Dragan Mićanović, je  rekao nam je da mu je pomalo teško sad da se prebaci iz uloge koju priprema u rolu Svetog Save, za koju ga pitamo.

- Rano je da o tome pričam, bio sam iznenađen kada su mi ponudili ulogu. Čast mi je i zadovoljstvo da igram Svetog Savu, a moraću sada malo da se podsetim istorije, vratim joj se, istražujem - otkrio je Mićanović.

Zdravko Šotra: Srbi su vrlo lako menjali ono što je vekovima bilo u njihovoj biti

Ivani Mihić ponuđena je uloga Ane Nemanjić, koja ju je, kako kaže, veoma obradovala. - Kao ni ostali glumci, nisam još potpisala ugovor, ali sam vrlo srećna, jer nisam očekivala takvu ponudu. Veoma je inspirativno dočaravati Anu, a uz to, radujem se radu s Marinkovićem, s kojim sam već sarađivala na tri projekta. Nadam se da će, kao i do sada, sve biti u redu - iskrena je Mihićeva.

 

Komentari. (0)

Loading