Džin Batler – zvezda Riverdensa nastupa u Bitef teatru

Autor:

21.02.2017 15:46

Foto:

Foto:Džin Batler, čuvena irska plesačica i osnivač poznate trupe Riverdens (Riverdance) nastupiće 9. i 10. marta u Bitef teatru u okviru petog Beogradskog Irskog Festivala (BIF).

Džin će na prvom gostovanju u Srbiji predstaviti svoje najnovije delo, plesni peformans „Ovo je irski ples” (This is an Irish dance), duet koji je nastao i koji izvodi u saradnji sa čelistom i kompozitorom Nilom Martinom. „Ovo je irski ples” prati dosadašnji rad Batlerove kada je savremeni ples u pitanju, uključujući njenu slavnu prošlost u Irskom stepovanju (Irish Stepdance), produbljujući njene korene i osvrćući se na odnos između muzike uživo i pokreta.

- Nil i ja, i kompletan tim komada „Ovo je irski ples”, oduševljeni smo što ćemo nastupiti u Beogradu. Zaista se radujemo što dolazimo u vaš grad po prvi put, kako bismo izveli „Ovo je irski ples” u čuvenom Bitef teatru i što ćemo se sresti i raditi sa srpskim plesačima u okviru radionica savremenog i irskog plesa 6. i 7. marta. Veoma se radujemo što ćemo podeliti naš rad sa vama - izjavila je Džin Butler povodom gostovanja na Beogradskom Irskom festivalu.

Ovaj avangardni plesni komad dolazi u Srbiju nakon rasprodatih sala i odličnih kritika u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i irske turneje.

- Batlerova je izvanredna plesačica, akcenat njenog plesa je jasno irski... pokreti nogama su laki i oštri – ona klizi po podijumu kao leptir koji poleće sa površine jezera - napisao je cenjeni The New Yorker.

- O suštini misije Međunarodnog saveta za igru (CID), koji radi u okviru svetske organizacije UNESKO, svedoči njegova jednostavna poruka koju šalje svih plesnim umetnicima sveta, bez obzira kojim stilom igre se bave - igra je jedna (dance is one)!

Široj publici Džin Butler je poznata po radu u svetski poznatom sastavu Riverdens, koji je osnovala zajedno sa Majklom Fletlijem. U čuvenoj trupi, koju je napustila 1997. godine, ona je bila glavna ženska plesacica i koreograf. Džin Butler je inače debitovala na koncertu poznatog tradicionalnog irskog benda The Chieftains u njujorškom Karnegi Holu sa samo 17 godina.

Sa njima je kao solo izvođač nastupala širom sveta punih 6 godina. Pored izuzetnog ugleda koji uživa kada je tradicionalni irski ples u pitanju, veoma je cenjena i na svetskoj sceni savremenog plesa. Trenutno je vanredni profesor na Irskim studijama na fakultetu Glucksman Ireland House u Njujorku i predavač na predmetu Tradicionalna muzika i ples na univerzitetu Limerick, a pozvana je da od 2018. godine predaje u prestižnoj školi Princeton Atelier.

Džin Batler će radionice savremenog i irskog plesa održati u Dečijem kulturnom centru Majdan 6. i 7. marta.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading