Velika igra je počela: Svečano otvoren 14. Beogradski festival igre

Autor:

25.03.2017 12:05

Foto:

Foto:



Baletska zvezda i umetnički direktor Baleta teatra "San Karlo" u Napulju Ðuzepe Pikone otvorio je u Sava Centru 14. Beogradski festival igre uputivši veliki aplauz osnivaču i direktorki festivala Aji Jung.

Pikone je rekao da je pre tri godine igrao sa Anom Pavlović u baletu Bajadera u Narodnom pozorištu u Beogradu kada je uvideo koliko Beograđani zapravo vole balet. On je naglasio da je to važna poruka i čestitao Aji Jung na izuzetnom programu ovogodišnjeg festivala, prenosi Tanjug.

Osnivač i direktor BFI-a Aja Jung kazala je da su stigli do 14. godine sa idejom da pozorišna scena postane prostor za nadmetanje u magiji, slobodi, mašti, izazovima, da bude prozor u svet i ogledalo u kome se dobro vide naša osećanja, strepnje i mogućnosti.

-Bila je to ozbiljna igra u kojoj nema zastajkivanja, osluškivanja, kompromisa, vraćanja muzike, a ni vremena u uživanju, u uspehu koji se danas broji najboljom publikom, dalekim glasom i medijima koji nas prate, istakla je Jung.

Ona je primetila da se ovakav festival dogodio samo par stotina kilometara dalje od naše avlije verovatno bi bio zaštićen i čuvan, ali da nikad ne bi bio ovoliko zanimljiv i opisivan kao svojevrsni fenomen.

-Tu savremenu i neobuzdanu igru hrabro smo uveli u naše živote dopuštajući da nam odredi vreme, najavi proleće, donese praznik i predstavi umetnike koji se svakodnevno iznova dokazuju na daskama teatra koji žive i putuju od uspeha svoje umetnosti bez zastajkivanja i vraćanja muzike, rekla je Jung.

Ona je najavila da narednih dana 20 koreografa donosi svoje različite priče koje pođednako slave neponovljivu igru, bilo da je reč o savršenom pokretu ili hrabrom fizičkom teatru gde igra zauzima mesto iznad svake izgovorene reči.

Prva kompanija koja se predstavila u okviru ovogodišnjeg festivala jeste Balet BC iz Vankuvera, čiji je izvršni direktor Branislav Henselman, rođen u Beogradu, dobitnik priznanja "Vip poziva".

Igrači vankuverske trupe izveli su dva komada - "Usamljeni eho" Kanađanke Kristal Pajt i "Bil" Izraelke Šaron Ejal, kojoj će 27. marta biti uručena nagrada "Jovan Chirilov" 13. BFI-a, dok je predstava njene kompanije L-E-V na programu 11. aprila.

Pod sloganom "Velika igra", u okviru Beogradskog festivala igre do 11. aprila biće predstavljeno više od 30 koreografskih postavki 15 kompanija iz 10 zemalja.

Prvi put gostuju Škotski plesni teatar i njujorška trupa Balet Hispaniko, a posle više godina i Balet Hrvatskog narodnog kazališta.

Publika će gledati koreografije Joanisa Mandafunisa i Tera Sarinena, novu produkciju Helene Valdman, novi komad igrača, boksera i koreografa Murada Merzukija, a i britanski umetnik Akram Kan, dobro poznat Beograđanima, dolazi sa novim delom.

BFI će ugostiti i holandsku trupu "Introdans", "Kinetički kolektiv" iz Ferare, novu berlinsku trupu "Dance On" i kompaniju "Kidd Pivot" iz Vankuvera.

Komentari. (0)

Loading