Džezeri ne zaboravljaju legende: Omaž Esmi Redžepovoj i Šabanu Bajramoviću u Nišu

Autor:

25.07.2017 18:18

Foto:

Foto:



Ovogodišnji program "Prijatelji Šabanu" održaće se 8. i 9. avgusta u Amfiteatru na keju U Nišu, pored spomenika Šabanu Bajramoviću.

Među izvođačima prve večeri nastupiće i orkestar "Esma's Band Next Generation" koji je pratio legendarnu Esmu Redžepovu na mnogim svetskim festivalima.

Nišvil džez festival je, inače, prvi spojio kralja i kraljicu romske muzike davne 2005. godine, a Esma Redžepova je 2008. u Sava centru nastupala na koncertu posvećenom tada preminulom Šabanu Bajramoviću.

Uz to, Redžepova je 2010. godine donatorski pomogla i izgradnju spomenika Šabanu na Keju.

Danas je tačno 9 godina kako više nisi sa nama, nedostaješ... #legenda #sabanbajramovic

Објава коју дели Sabanovic Marko (@sabanovicmarko) дана 8. Јун 2017. у 1:24 PDT

Nišvil je prvi dan ovogodišnjeg programa na River stejdžu simbolično nazvao "For Esma", baš kao što je Peti Ostin svoj nastup na Nišvilu nazvala "For Ella" i posvetila ga kraljici džeza Eli Ficdžerald.

Tačno na dan rođenja Esme Redžepove, 8. avgusta nastupiće originalni Esmin sastav koji predvodi Simeon Atanasov, njen sin, a Esmine pesme interpretiraće Eleonora Mustafovska.

Pored Esminog orkestra, na River stejdžu nastupiće i Marko Luis, "Muhi Tahiri & friends", "Lilly of the West", "Jažotheria Band" i "Pasivni posmatrači prirode", a posle ponoći biće emitovani i filmovi o Šabanu Bajramoviću, u sklopu Nišville Movie Summita.

Nišvilov program na keju je tradicionalno besplatan za posetioce, a ovogodišnje osmo izdanje programa "Prijatelji Šabanu" je prvi put pomoglo Ministarstvo kulture sa 200.000 dinara.