Bjelogrlićeve "Senke nad Balkanom" premijerno na "Sarajevo film festivalu“

Autor:

31.07.2017 16:32

Foto:

Foto:



Na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Sarajevu biće premijerno prikazana pilot-epizoda serije "Senke nad Balkanom“ autora Dragana Bjelogrlića.

Devedesetominutni uvod u seriju "Senke nad Balkanom" biće premijerno prikazan 16. avgusta u okviru programa "Pretpremijere“, u prvoj sali multipleksa "Sinema siti“, najavio je Filmski centar Srbije.

Scenario za "Senke nad Balkanom" su, a prema filmskoj priči Stevana Koprivice, napisali Danica Pajović, Dejan Stoiljković, Vladimir Kecmanović i Dragan Bjelogrlić, koji je istovremeno reditelj pilot epizode i tumač glavne uloge.

Pored njega i Kuzmanovića, u seriji glume Marija Bergam, Miloš Timotijević, Slobodan Boda Ninković, Nikolaj Šestak, Nenad Heraković, Tamara Krcunović, Nenad Jezdić.

“Senke nad Balkanom” Dragana Bjelogrlića: Uzbudljiv triler prepun misterija, političkih igrica i žestokog seksa

Nakon pretpremijernog prikazivanja u Sarajevu, prva od 11 epizoda Bjelogrlićevog ambicioznog TV projekta biće emitovana na RTS-u 21. oktobra, baš kao i na drugim regionalnim televizijskim stanicama.

U okviru ovogodišnjeg Filmskog festivala u Sarajevu biće drugi put održana platforma "Sinelink drama“, u čijem su fokusu dramske serije u fazi razvoja.

Biće predstavljeno šest projekata, od kojih čak četiri sa srpskom produkcijom: nemačko-srpski projekat Svi panteri su pink, hrvatski Dunav, srpski projekti Burn Baby Burn i Glicerin, makedonski Return to Sorento i hrvatsko-srpski Područja bez signala.

Projekti ovih serija biće predstavljeni vodećim evropskim i regionalnim TV emiterima, VOD i SVOD operaterima, te drugim distributerima programa, na zajedničkoj otvorenoj prezentaciji i tokom individualnih sastanaka, a odluku o najboljim projektima doneće članovi međunarodnog žirija: Majnholf Kurhorst, Tatjana Anderson i Đakomo Durči.

U okviru tog programa ove godine je uvedena nagrada čiji je pokrovitelj Filmski centar Srbije.

Direktor FCS Boban Jevtić u izjavi za portal Sarajevskog filmskog festivala kaže da ih je uspeh prošlogodišnjeg izdanja "Sinelink“ drama motivisao da preuzmu značajnu ulogu u ranoj fazi razvoja te incijative.

- Želimo da stimulišemo, ubrzamo i podržimo usklađivanje svih mehanizama za podršku zajedničkih produkcija TV serija u Jugoistočnoj Evropi - ističe Jevtić i dodaje da zemlje regiona daju različite uslove za razvoj i proizvodnju TV serija i dok neke autorima na institucionalan način pružaju značajnu profesionalnu i finansijsku pomoć, u drugima ne postoji ili se tek razvija ideja o neophodnosti pružanja podrške.

Srpski autori će biti zastupljeni i u drugim programima Sarajevo film festivala.

U programu "Dokumentarni film“ za nagradu Srce Sarajeva takmičiće se Kada dođu svinje, Biljane Tutorov, Vodič kroz crnu rupu, Aleksandra Nikolića i Zlatka Pranjića, i Slatko od Ništa, Borisa Mitića.

U okviru programa "U fokusu“ biće prikazan nagrađivani igrani film Bojana Vuletića Rekvijem za gospođu J.

Rekvijem za gospodju J #movie#serbianfilm Bojan Vuletic Boris Isakovic

Објава коју дели mirjana_karanovic (@mirjanakaranovic) дана 19. Нов 2015. у 12:26 PST

Novi takmičarski program "Studentski film“, osmišljen sa ciljem da promoviše filmove studenata iz regionalnih filmskih škola, fakulteta i umetničkih akademija, prikazaće Život traje tri dana Katarine Koljević, Ljubav Dušana Zorića i Nikog nema Jelene Gavrilović.

Program BH Film obuhvatiće dve srpske manjinske produkcije - dokumentarna ostvarenja Dvije škole Srđana Šarenca i Ruski film ceste Dime Kalašnikova.

Po 11. put biće održan program "Talents Sarajevo“, na kome će ove godine učestvovati trinaestoro mladih filmskih stvaralaca iz Srbije.

Bojan Vuletić: Komedija u Srbiji je odbrambeni mehanizam od teške stvarnosti koju živimo

Na najvažnijoj regionalnoj platformi "Sinelink“ u okviru selekcije koprodukcijskog marketa Sarajevskog filmskog festivala, zastupljena su čak tri srpska projekta.

Među filmskim projekatima u ranoj fazi razvoja nalazi se projekat "Linije želje“, koji treba da režira Dane Komljen, a na listi odabranih našla su se i dva srpska projekta u odmakloj fazi razvoja - Budi Bog s nama Slobodana Šijana i Korisnici Ivana Ikića.

Filmski festival u Sarajevu održaće se 23. put od 11. do 18. avgusta.