Novi simboli tolerancije: Multimedijalno predavanje Mirka Ilića u okviru Nedelje ponosa (foto)

Autor:

17.09.2017 10:50

Foto:

Foto:



Beogradska Parada ponosa pod sloganom "Za promenu" održava se danas u Beogradu šetnjom učesnika od Cvetnog trga do Trga Republike.

Svakoj Paradi ponosa prethodi Nedelja ponosa, koja okuplja veliki broj umetnika iz Srbije, regiona i celog sveta koji se bave granicama pola, roda, seksualnosti i nasilja.

Ovogodišnja nedelja ponosa otvorena je 11. na otvorenoj galeriji Kalemegdanske tvrđave, putujućom izložbom plakata "Tolerancija" koju je pokrenuo jedan od najznačajnijih dizajnera sa prostora bivše Jugoslavije Mirko Ilić.

Dizajner svetske reputacije Mirko Ilić živu u Njujorku a u Beograd je stigao na poziv Hartefakt Fondacije kako bi u okviru Nedelje ponosa otvorio i izložbu "Novi simboli tolerancije" deset mladih autora koji su se prijavili na Hartefaktov konkurs za stvaranje vizuelnog identiteta pojma tolerancije.

Slavimir Stojanović Futro: I šmekeri plaču

Prvi deo izložbe upotpunjen je Ilićevim predavanjem na temu “Novi simboli mržnje“. Ilićevo multimedijalno predavanje bavi se analizom simbola mržnje i neofašističke ikonografije u javnim prostorima. Predavanje tematizuje problem prećutkivanja i nemara javnosti u opažanju simbola i grafičkog govora mržnje navijačkih grupa, skinhedsa i neonacističkih grupa koji su u poslednje vreme sve prisutniji i agresivniji.

- Najčešći razlozi ne tolerancije su pripadanje "pogrešnom" plemenu, "pogrešna" boja kože, "pogrešna" seksualna orjentacija, "pogrešna" religija. Tri od ova četiri "pogrešna" razloga prouzrokovana su rođenjem. A to je nešto za šta osoba zapravo nije odgovorna, nije uopšte u mogućnosti kontrolisati. Dakle, ne tolerišu te kakav si rođen. Dakle, bolje je da nisi rođen. Dakle bolje je da ne postojiš, bolje je da si mrtav. Zar to nije užasno? Uz to, te tri "pogrešne" stvari čine maksimalno 10 odsto naših razlika, u ostalih 90 odsto smo isti. Želimo voleti. Želimo biti voljeni. Želimo sigurnost. Želimo posao, hranu, vodu, krov nad glavom. Želimo dug život sebi i svojoj deci. Zar to nije više razloga za toleranciju, nego ne toleranciju? Ova izložba bi trebala biti mali vizualni podsetnik na to - rekao je Ilić u okviru predavanja "Novi simboli tolerancije“ koje je okupilo veliki broj značajnih imena iz sveta kulture, među kojima su bili grafički dizajner Slavimir Stojanović, karikaturista i ilustrator Dušan Petričić, reditelj Gorčin Stojanović i mnogi drugi.