Ivan Medenica, Jovana Višekruna i Milan Savić dobitnici francuskog Ordena viteza umetnosti

Autor:

19.09.2017 18:55

Foto:

Foto:



Pijanistkinja Jovana Višekruna, umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica i direktor festivala Belgrade SAXperience Milan Savić ovogodišnji su dobitnici Ordena umetnosti i književnosti u rangu viteza koju dodeljuje francusko Ministarstvo kulture.

Orden dodeljuje francusko Ministarstvo kulture osobama koje su se istakle stvaralaštvom na polju umetnosti ili književnosti i time doprineli francuskoj i svetskoj umetničkoj i kulturnoj baštini.

Priznanje je ustanovljeno 1957. godine, a ovogodišnjim istaknutim srpskim poslenicima kulture biće dodeljeno u sredu 20. septembra na svečanoj ceremoniji u Francuskoj ambasadi u Beogradu.

Jovanka Višekruna Janković (1970), pijanistkinja iz Beograda, osnivač je i umetnički direktor ArtLink-a i ArtLink Festivala koji već trinaest godina uspešno vodi. ArtLink asocijacija bavi se promocijom mladih umetnika iz Srbije i njihovim povezivanjem sa umetnicima iz sveta kroz različite međunarodne projekte. Član je Borda Evropske asocijacije festivala.

U svom umetničkom radu i usavršavanju sarađivala je sa vrhunskim klavirskim pedagozima i muzičarima među kojima su Igor Lazko, Arbo Valdma, Jane Coop.

Milan Savić je diplomirao saksofon na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi Gordana Tudora, a klarinet diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Ante Grgina. Od 2006. godine radi u Muzičkoj školi Josip Slavenski kao profesor klarineta i saksofona, a njegovi učenici su dobitnici mnogih nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima.

Profesor na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu i umetnički direktor festivala Bitef Ivan Medenica bio je član i predsedavajući više organizacionih odbora međunarodnih naučnih simpozijuma iz oblasti pozorišta i književnosti, u organizaciji Sterijinog pozorja, Srpske akademije nauka i umetnosti i dr.

Izabran je 2003. godine za selektora festivala Sterijino pozorje, da bi ubrzo postao umetnički direktor ove ugledne pozorišne manifestacije.

Koncipirao je i vodio međunarodnu tribinu u okviru manifestacije Evropska pozorišna nagrada (Solun, 2007) povodom priznanja koje je dobila dramska spisateljica Biljana Srbljanović.

Ivan Medenica je aktivan pozorišni kritičar, prvo u dnevnom listu Politika, a zatim u nedeljniku Vreme. Član je uredništva pozorišnog časopisa Teatron. Trenutno je pomoćnik generalnog sekretara Međunarodnog udruženja pozorišnih kritičara.