Premijera predstave "Ajnštajnovi snovi": Dragan Mićanović briljirao u ulozi slavnog genija

Autor:

16.10.2017 09:52

Foto:

Foto:



Predstava "Ajnštajnovi snovi" Alena Lajtmena u režiji Slobodana Unkovskog premijerno je izvedena juče na sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Novela američkog fizičara i pisca Alena Lajtmena, objavljena 1993. godine, prevedena je na više od 40 jezika. Reč je o delu izuzetnog jezika, jasne strukture i bogate mašte u kome nam autor otkriva Ajnštajnove snove u vreme nastanka čuvene teorije relativnosti.

Pored maestralnog Dragana Mićanovića u roli slavnog fizičara, u predstavi igraju Radovan Vujović, Anita Mančić, Branko Cvejić, Branka Petrić, Nataša Tapušković, Marija Vicković, Milena Živanović, Milica Gojković, Marko Grabež, Vučić Perović, Joakim Tasić i Filip Đurić.

Alen Lajtmen je američki pisac, fizičar i osnivač Fondacije Harpsvel, neprofitne organizacije s misijom da „pruži pomoć novoj generaciji žena lidera u jugoistočnoj Aziji“. Rođen je 1948. godine. Školovao se na Prinstonu i Kalifornijskom institutu za tehnologiju, na kome je odbranio doktorat iz oblasti teorijske fizike. Ima pet počasnih doktorata.

Napisao je šest romana, nekoliko zbirki eseja, memoare, narativnu poemu u formi knjige i nekoliko naučnih knjiga. Roman "Ajnštajnovi snovi" postao je međunarodni bestseler. Preveden je na više od četrdeset jezika i postao je tekstualni predložak za desetine nezavisnih pozorišnih i muzičkih obrada širom sveta.

Premijeri u JDP-u je prisustvovao veliki broj ličnosti iz sveta umetnosti i kulture.

Maja Gašić

Autor