Radoš Bajić: “Selo gori”je priča o mom detinjstvu

Autor:

07.10.2016 19:06

Foto:

Foto:



Reditelj, scenarista i glumac najavio emitovanje petog i poslednjeg ciklusa Serije "Selo gori, a baba se češlja”. Novih 12 epizoda gledaćemo od 15. oktobra

Baš na dan kad su pre 10 godina s promenade u Vrnjačkoj Banji, Radašin, Milašin, Radojka, Zlatana i ostali živopisni likovi iz Petlovca s Morave krenuli put malog ekrana, da nasmeju publiku, ali i skrenu joj pažnju na probleme s kojima se susreće srpsko selo, ekipa najgledanije domaće serije - “Selo gori, a baba se češlja”, okupila se u četvrtak u RTS poslednji put.

Omiljene nam TV likove, novinare i urednički kadar Javnog servisa pozvao je reditelj, scenarista i glumac Radoš Bajić, kako bi najavio emitovanje petog i poslednjeg ciklusa svog TV čeda. Novih 12 epizoda gledaćemo od 15. oktobra, subotom, na RTS 1.

- Bajićeva serija uspevala je da nas nasmeje, ali i da ovekoveči srpsko selo u njegovoj lepoti, snazi, čestitosti, ne izbegavajući da se pozabavi društveno-odgovornim temama - istakao je urednik dramskog i serijskog programa Marko Novaković. - Mada je ovo projekat koji je obeležio serijski program RTS u 21. veku, ne smemo zaboraviti da imamo tradiciju serija snimanih na selu. Bajić je dokazao da je ovaj žanr i danas moguć i neophodan Srbiji. Ali i za region, jer je serija voljena širom Balkana.

Slike skromnosti i sigurnosti, sklada i čestitosti, sreće i radosti, porodice i familije, tuge i sete, topline i poštenja, strepnje i nespokoja, razumevanja i naklonosti, radosti krsne slave i kikota krštene unučadi, smeha kao opstanka, životne borbe i muke za koru hleba, tegobe seljačkog života, čemera propadanja i rastakanja srpskog sela, povratka i odlazaka, prizori čiste i idilične prošlosti naspram sumnjive i problematične budućnosti... Sve su to emotivne i iskustvene tačke oslonca koje su autora pridržavale, dok je u 101. epizodi pričao svoju priču.

- Zahvaljujem se RTS i publici što su mi dozvolili da je ispričam, u borbi za svaki kadar, tokom 843 snimajuća dana, kao u nabujaloj reci - rekao je Radoš, a zatim je otkrio tajnu nastanka serije. - Dok pucketa bagrem u vatrištu, a u toploj kujni se oseća miris pečenih jabuka, pomešan sa slatkastim vonjem vruće rakije, satima sam kao dečak sedeo kraj zamagljenog prozora i zurio u moravsku dolinu. I dok se čuje povremeno zadevanje svađe naših očeva koji igraju tablić, baš kao i oni, koji su u zimskim danima moga detinjstva grabili da dođu do 101, i proglase pobednika, tako su RTS i “Kontrast studio” sa istim brojem epizoda pobedili i postali fora. Dok se mokra pilež stresa na smrznutim granama stare kruške, a belina dana tone u sumrak, pribijen uz zamagljeno staklo jedem pečene jabuke koje mi je ušećerene u plehanom tanjiru dodaje majka, gledam u pritajeni smiraj bajkovitog pejzaža. U treptaju tog dečačkog pogleda stala je cela priča koju sam vam ispričao u “Selo gori”. Priča o ljudima koje volim i selu koje nepovratno nestaje. Završavam je ovde, ali siguran sam da dok Srbijom teku tri Morave, ona će biti večna.

Komentari. (0)

Loading