Odlazak još jedne legende velikog srca: Preminula Esma Redžepova

Autor:

11.12.2016 11:17

Foto:

Foto:



Makedonska pevačica romske muzike Esma Redžepova preminula je jutros u Skoplju u 73. godini, posle kraće i teške bolesti, preneli su lokalni mediji.

Podseća se da je pre dve sedmice bila primljena u jednu skopsku bolnicu s teškim zdravstvenim stanjem.

Esma Redžepova Teodosijevska nazvana je kraljica romske muzike i po izvođenju te muzike je bila poznata u svetskim razmerama, a od 2013. nosila je i titulu nacionanog umetnika Makedonije.

Zajedno sa preminulim suprugom Stevom Teodosijevskim usvojila je čak četrdeset sedam sinova, a 2012. godine odlučila je da prvi put u životu udomi i kćerku, koju smatra svojom muzičkom naslednicom.

-Nije tajna da Steva i ja nismo mogli da imamo svoju decu, ali usvajanjem smo se ostvarili kao roditelji više od ostalih. Ima žena koje su rodile desetoro ili dvanaestoro dece, ali mislim da sam jedina na svetu koja je majka četrdeset sedmoro sinova- rekla je jednom prilikom pevačica za magazin "Hello".

Tokom karijere duge 55 godina učestvovala je na vrhunskim svetskim muzičim festivalima i manfestacijama. Esma je, kako se ističe, bila pravi muzički ambasador u svetu.

Održala je više od 12.000 solističkih koncerata u Makedoniji i u inostranstvu, a u diskografiji Esme Redžepove je navedeno 15 albuma za domaće i svetske producentske kuće, kao i da je sarađivala sa eminentnim svetskim muzičkim imenima.