Prebranac po receptu hilandarskih monaha: Zbog jednog sastojka ukus mu je savršen
14.03.2025 13:00

Foto: Shutterstock/AS Foodstudio
Hilandarski posni prebranac oduševiće vas već pri prvom zalogaju, zbog jednog sastojka ukus mu je savršen
U dane posta mnoge domaćice tragaju za ukusnim, i ne previše komplikovanim receptuma za jela kojima će obradovati svoje ukućane. Prebranac je često na trpezi u mnogim domovima, a hilandarski posni prebranac oduševiće vas bogatim ukusom koji menja jedan neočekivani sastojak. Ovo jelo puno je proteina i neverovatnog ukusa i dugo će vas držati sitim.
Pročitajte Sočan i preukusan prebranac po meri cele porodice: Recept nikada nije bio jednostavniji
Sastojci
- 500 g pasulja tetovca ili belog Shutterstock/AS Foodstudio
- 1 kašičica nane ili kima za kuvanje pasulja
- 500 g crnog luka
- 2-3 krupna čena belog luka
- 250 ml gustog soka od paradajza
- 1/2 kašičice šećera
- 100 ml maslinovog ili suncokretovog ulja
- 1 kašičica bibera
- 1 lovorov list
- kašičica soli i kašičica mlevene paprike
- 1 kašika iseckanog peršuna
- 2 izmrvljene suve čili papričice
Priprema
Pasulj oprati i uveče potopiti u hladnu vodu da prenoći. Ujutru ocediti, naliti hladnom vodom da ogrezne, sačekati da proključa, smanjiti i kuvati 15 minuta, procediti, naliti toplom vodom i dodati nanu ili kim, sačekati da prokuljuča i smanjiti pa kuvati na tihoj vatri dok zrna ne omekšaju. Luk sitno iseckati, posoliti i na kraju dodati šećer, sok od paradajza, lovor i beli luk, pa sve zajedno prodinstati nekoliko minuta. Sjediniti s pasuljem, sipati u sud ili pleh u kome će se peći, sipati tečnost u kojoj se pasulj kuvao, dobro promešati i peći na 180 stepeni, dok ne porumeni.
Komentari. (0)