Hilandarski hleb s maslinama: Svež danima, jedan sastojak mu daje poseban ukus

Autor:

09.03.2025 17:00

Foto: Couleur Pixabay

Foto: Couleur Pixabay

Ukoliko volite da eksperimentišete sa ukusima, u vreme uskršnjeg posta napravite hilandarski hleb sa maslinama



Ukoliko volite da eksperimentišete sa ukusima, u vreme uskršnjeg posta napravite hilandarski hleb sa maslinama. Hilandarski hleb s maslinama oduševiće vas ukusom, danima ostaje svež, a poseban šmek daje mu sok od pomorandže. 

Pročitajte Počeo uskršnji post: Pored hrane, uzdržavajte se i od ove dve stvari

Recept je iz knjige "Svetogorski kuvar" autor jeromonarha Onurfija Hilandarca, u kojoj se mogu naći kulinarske priče o svetogorskom životu. On otkriva da na Svetoj Gori, u Hilandaru, monasi spremaju više vrsta hleba, među kojima je i hleb sa maslinama - eliopsomo.

Couleur Pixabay

 

 

Sastojci:

- 250 g mekog brašna
- 250 g oštrog brašna
- 125 ml soka od pomorandže
- 125 ml vode
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 20-ak maslina bez koštice

so, origano

Priprema: 

Pomešati sve sastojke, pa dobro umesiti. Masline možete iseckati ili ostaviti cele. Smesu izručiti u okrugao pleh sa pek papirom, poravnati varjačom i možete još par maslina utisnuti odozgo. Peći 40 minuta na 200°C.

Komentari. (0)

Loading