Recepti
Veličanstveni doručak: Palenta na turski način po receptu Nur Fetahoglu, čuvene sultanije Mahidevran
23.01.2025 10:00

Foto: Profimedia
Recept Nur Fetahoglu za tursku palentu
Da je turska kuhinja specifična znalo se još u vreme Sulejmana Veličanstvenog, kada je ta fuzija centralnoazijskih, bliskoistočnih i anadolskih gastronomskih uticaja počela da se „razliva“ i van granica carstva.
U seriji o čuvenom sultanu videli smo kakve su se sve đakonije smenjivale na dvorskoj trpezi, a neke od njih zadržale su se do današnjih dana. Recept Nur Fetahoglu oslanja se na tradiciju, a zvezda turskih telenovela dodala je i malo svoje magije.
Shutterstock
Ne znamo, doduše, da li je Sulejmanova prva supruga, Mahidevran, volela palentu, ali glumica koja ju je tumačila najčešće je sebi priprema za doručak.
Pa, ako želite da doručkujete kao prava sultanija, evo idealnog predloga! Nur je, čisto da pomenemo, vrsna kuvarica i odlično priprema razne specijalitete, koje ponekad predstavi na Instagramu.
Pročitajte Od egzotične brinete do fatalne plavuše - Transformacija sultanije Mahidevran je neverovatna
Recept Nur Fetaholgu za tursku palentu svojevremeno je pobudio dosta interesovanja, jer je priprema jednostavna i brza, a ugođaj – kraljevski.
Od sastojaka je potrebno 4 kašike kukuruznog brašna, 4 kašike maslaca, 100 g sira u listićima, 2 čaše vode ili mleka.

Shutterstock
Rastopite maslac u tiganju, a kada se zagreje postepeno dodajte kukuruzno brašno, uz stalno mešanje.
Pržite brašno da dobije boju, potom sipajte malo pomalo vode (ili mleka), i sve vreme mešajte kako se ne bi stvorile grudvice.
Pročitajte Testa i slatkiša se ne odriče, a izgleda kao devojčica - Ovo je tajna vitke linije Merjem Uzerli
Kad dobijete finu glatku smesu, dodajte sir, dobro promešajte i još koji minut kuvajte na laganoj vatri. Poslužite toplo, sa jogurtom ili kiselim mlekom. I to je sve.
Komentari. (0)