Recepti

Bogojavljenske pihtije pripremaju se danas: Ovako su ih spremale i naše bake (recept)

Autor:

18.01.2025 10:02

Foto: Shutterstock/Andrija Petrovic

Foto: Shutterstock/Andrija Petrovic

Pihtije koje se prave na Krstovdan je tradicija koja spaja porodicu i donosi sreću u dom



Pihtije koje se prave na Krstovdan deo su ritualno-običajnog ponašanja uoči Bogojavljenja, koji spaja porodicu na poseban način; kroz rad i trpezu.

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas strogo poste, pa se pihtije ostavljaju za sutradan, Bogojavljenje, kada se služe na raskošnoj prazničnoj trpezi.

Shutterstock/Dejan82

 

Bogojavljenske pihtije se tradicionalno prave od jeftinijih delova svinjskog mesa preostalog od svinjokolja: glave, kolenica, ušiju i repova, uz dodatak junećeg mesa za bogatiji ukus. Sastojci se kuvaju na tihoj vatri do 5-6 sati, dok meso ne počne da otpada s kostiju, a tečnost ne postane želatinasta.

Nakon kuvanja, meso se odvaja, secka i raspoređuje u tanjire, preko kojih se sipa proceđena tečnost i dodaje sitno seckan beli luk.

Pročitajte: Dočekajte sezonu slava spremni - Miljana Gavrilović ima recept za najbolji slavski kolač

Pihtije se hlade preko noći, obično na terasi ili u frižideru, da bi se servirale sutradan, posute ljutom alevom paprikom za pikantnost i dodatnu aromu. Recept za pihtije koje se prave na Krstovdan deo je srpske tradicije i kuhinje, a običaj pripreme pihtija na ovaj dan prenosi se generacijama.

Recept za pihtije koje se prave na Krstovdan

  • 3 dimljene i 3 sveže svinjske nogice 
  • 2 para svinjskih ušiju
  • 3 svinjska repa
  • 2 svinjske kolenice
  • biber u zrnu
  • so
  • 2 glavice belog luka

Sve sastojke temeljno očistite, operite i stavite u veliki lonac. Posolite po ukusu, dodajte biber u zrnu i nalijte vodu tako da prekrije meso (oko 4–5 litara). Kuvajte na laganoj vatri 4–5 sati, uz povremeno uklanjanje masnoće i pene sa površine. Znat ćete da je kuvano kada meso počne da otpada sa kostiju, a tečnost postane lepljiva. Sklonite lonac sa vatre i ostavite da se prohladi. Skinite preostalu mast sa površine.Procedite tečnost kroz gusto sito. Odvojite meso od kostiju, iscepkajte ili usitnite na komade veličine zalogaja.

Rasporedite iseckano meso u dublje tanjire ili posude, pospite sitno naseckanim belim lukom i prelijte proceđenom tečnošću. Ostavite posude na hladnom mestu (frižider ili terasa) preko noći da se pihtije stegnu. Pre serviranja pospite pihtije ljutom alevom paprikom ili poslužite uz sirće za dodatnu aromu.

Pročitajte: Pred nama su 3 sveta dana, Krstovdan, Bogojavljenje i Sv. Jovan - Ovo su običaji koji donose sreću i štite od zla

Ovaj tradicionalni recept za pihtije koje se prave na Krstovdan garantuje ukusne pihtije koje će obogatiti prazničnu trpezu sledećeg dana, na Bogojavljenje.

 

Komentari. (0)

Loading