Zdrava ishrana

Najčešće greške u dijetama: Utiče na zdravlje, ovo nikako ne radite

Autor:

14.03.2023 17:15

Foto: Photo by Brooke Lark on Unsplash

Foto: Photo by Brooke Lark on Unsplash

Najčešće greške u dijetama često pravimo u zabludi



Da li kroz hranu unosite sve neophodne minerale i vitamine ili izbegavate vrlo važne namirnice jer mislite da će vas ugojiti? Ne dozvolite da upadnete u zamku najčešćih zabluda vezanih za ishranu.

Pročitajte Najčešće greške u dijetama - Autofagija i nije tako zdrava, evo zbog čega

Izbegavate hleb

Hleb je bogat vitaminom B kompleksa i složenim šećerima koji se sporo razgrađuju, pa reguliše apetit i daje energiju. Osim toga sadrži i celulozu, magnezijum i vitamin B koji organizam štiti od kardiovaskularnih bolesti. Nutricionisti preporučuju da bude prisutan u svakom ili u najmanje dva obroka, hleb od integralnih žitarica je mnogo zdraviji nego beli.

Photo by Jude Infantini on Unsplash

 

Slabo doručkujete ili preskačete ovaj obrok


Tek kada dobro ogladnite, vi jedete, a najčešće to bude nekoliko časova posle buđenja. Nutricionisti predlažu da doručkujete 30 do 60 minuta posle buđenja, tako ćete ubrzati metabolizam i smanjiti unos slatkiša i ostalih namirnica tokom dana. Najbolje je da ujutru pojedete žitarice, mlečne proizvode, jaja i voće.

Prejedete se za ručak i večeru

Ako su vam ručak i večera mnogo obilniji od doručka, pre ili kasnije ćete imati problema sa gojaznošću. Ovve obroke, naravno, nikako ne bi trebalo da preskačete ili da jedete malo, ali ako su porcije preterano velike i kalorične, to će usporiti metabolizam i učiniti vas pospanim i nesposobnim za fizički i umni rad.

Preterujete sa dijetalnim proizvodima

Većina dijetalnih proizvoda ne može da utoli glad, već samo otvara apetit pa jedete više. Ako želite da smršate, smanjite porcije i izbegavajte previše kaloričnu hranu, a nutricionisti upozoravaju da zdrave osobe koje koriste zaslađivače umesto šećera mogu da dobiju još jaču želju za unosom slatkiša i poremete rad hormona.

Pročitajte Brza dijeta za hitne situacije, uskočite u haljinu bez problema

Photo by Charlie Solorzano on Unsplash

 

Ne jedete masno

Masti nisu uvek štetne, već su odličan izvor energije i posebno se preporučuju u hladnim danima. One učestvuju u izgradnji ćelija, pospešuju apsorpciju vitamina A, D, E i K. Dobro bi bilo da ograničite unos zasićenih masti (buter, stari sir, slatkiši, masno meso, suhomesnati proizvodi) jer stimulišu taloženje lošeg holesterola. Umesto njih konzumirajte raznovrsne nezasićene masti kojih ima u biljnim uljima, ribi, soji, semenkama suncokreta i bundeve, orašastom voću.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading