Šta bi trebalo da se nađe na Božićnoj trpezi, obratite pažnju na jednu stvar! (foto)

Autor:

06.01.2021 15:30

Foto:

Foto:



Božićni ručak trebalo bi da predstavlja svečani, ali u isto vreme jednostavan obred. Najbolja gozba je ona kojoj prisustvuju složni i veseli članovi porodice. Izbor jela trebalo bi da bude raznolik, ali ne preterano. To je dan koji pre svega treba da bude posvećen porodici, a ne kuhinji i spremanju.

Božić, foto: Erwan Hesry on Unsplash

Kada govorimo o Božićnoj trpezi, posebnu pažnju na izbor jela trebalo bi da obrate osobe koje su ispoštovale kompletan post. Kako ističu lekari, prelazak sa posne na mrsnu hranu nije nimalo jednostavan. Pogotovo ako ste postili na vodi. Hrana spremljena na vodi znatno je laganija od hrane koju spremate za Božić, pa se savetuje da budete umereni i oprezni tokom božićnog ručka.

Šta ustvari treba da sadrži Božićna trpeza?

Glavno jelo na božićnom ručku trebalo bi da bude česnica - odnosno pogača u kojoj domaćica kuće sakrije metalni novac, zrno pasulja, kukuruza, grančicu ili nešto slično. Može biti obična domaća pogača ili proja, sve zavisi od vašeg i ukusa vaših ukućana. Česnica je jedan od simobla Božića. Svi ukućani je okreću čitajući molitvu, a potom svako lomi jedno parče i pokušava da pronađe ono što je domaćica sakrila, tako će po verovanju svaki predmet onom ko ga pronađe doneti nešto posebno.

Pročitajte i Kako su svetske zvezde dočekale katolički Božić? (foto)

Pored česnice, na božićnom ručku glavno jelo je i pečenje ili božićčnjače. Obično se peče na badnji dan, tako da je spremno već na Božićno jutro.

Što se ostalih jela tiče, praktikuje se spremanje gibanice, kao čuvanje tradicije. U vreme kada se hrana nije kupovala u marketima i ketering firmama, već isključivo pravila kod kuće naši preci obično bi pravili gibanicu, pa mnoge bake i mame vole da upotpune božićni ručak i sa ovim tradicionalnim jelom.

foto: Gulcin Ragiboglu/iStock / Getty Images Plus via getty

Na selima gde se suši meso, najbolje pršuta ostavlja se za Božić. Ruuska salata je takođe asocijacija na novogodišnju i božićnu trpezu. Ovo su neka najčeđća jela koja se spremaju za ovaj praznik

A iako trpezom dominiraju pečenje i meso, nije loša ideja skuvati i pileću supu, jer jaka i čvrsta hrana može loše da utiče na organe za varenje, te je poželjno pre nego što navalite na meso, pojesti tanji supe ili čorbe.