Željko Vasić: Duga istorija umerenosti

Autor:

10.03.2019 14:57

Foto:

Foto:Sledeći primer svoje bake koja je uvek jela malo i pritom doživela devedeset godina, pevač Željko Vasić nikada ne preteruje u ishrani, a osim što su skromne, njegove porcije su zdrave

Kako veruje da u svemu, pa i u jelu, treba biti umeren i skroman, muzičar Željko Vasić (39) kao jedan od svojih omiljenih obroka izdvaja kačamak pravljen po jednostavnoj staroj recepturi.

Željko Vasić: Moj susret sa Teslom, Indijancima i julskim stampedom u Kalgariju

- Kada sam bio dete, to mi je bilo posebno drago jelo i jedno je od prvih koja sam naučio da spremam. U mojoj porodici kačamak se oduvek pravi od domaćeg kukuruznog brašna i zato se kuva skoro sat, uz neprestano mešanje specijalnom drvenom varjačom koja ima tri zupca. Ona se koristi tako što se drška stavi između dlanova i okreće napred-nazad. Nema šanse da uz tri zupca koja mešaju ostane grudvica. U selima oko mog rodnog Zaječara svi upotrebljavaju takve varjače, ali ih nikada nigde nisam video u prodaji, sem na zaječarskom vašaru koji se održava svakog septembra. Još imam jednu koju mi je mama kupila kada sam se pre više od dvadeset godina preselio u Beograd, kao i šerpu za kačamak sa debljim dnom. Brašno kuvam u malo zasoljenoj vodi, a kao prilog uzmem ajvar ili sir. Najradije dodam domaći mladi sir, koji vole i moji ukućani, supruga Ivana, kćerka Lenka i sin Andreja.

PAKETI SREĆE

Kulinarstvo je savladao iz nužde, kad se iz rodnog Zaječara preselio u prestonicu kako bi pohađao srednju muzičku školu.

Željko Vasić: Kako sam pobedio strah od letenja

- Bilo mi je petnaest godina kad sam došao u Beograd. Živeo sam u iznajmljenom stanu. Moji su imali poverenja da me tako mladog puste da se osamostaljujem, a ja ih nikada nisam razočarao. U početku mi je mama jednom nedeljno slala pakete s hranom. Posle godinu-dve dosadilo mi je da stalno čekam autobuse i preuzimam pošiljke i odlučio sam da kuvam sam. Tada baš ništa nisam znao da napravim, pa mi je mama diktirala recepte telefonom. Kao prvo jelo izabrao sam pasulj. Nije ispao dobro. Sve mu je falilo, posebno to što nije bio raskuvan, i morao sam da ga bacim. Sledeća jela su bila jestiva, ali daleko od toga da su bila vrhunska. S vremenom sam se izvežbao i danas volim da kuvam, činio bih to svakog dana da imam vremena.

Premda je poreklom s juga gde se o restoranu sudu na osnovu količine hrane koja se stavi u tanjir, Željko je apsolutni protivnik takve neumerenosti.

Željko Vasić: Ja sam običan tata, a kuvam i najbolji pasulj

- Kada prepričavaju kako su negde dobro jeli, moji Zaječarci uvek u prvi plan ističu koliko su obilne porcije bile, što je u potpunoj suprotnosti s mojim navikama u ishrani. Uvek sam za skromnost u jelu. Moja baba, koja je odrastala u vreme Drugog svetskog rata, hranila se veoma jednostavno. Živela je devedeset godina, a pola svog života bila je dijabetičar. Za večeru bi pojela samo prepečen hleb i šolju kiselog mleka, a za ručak pasulj bez zaprške. Verujem da je ta umerenost doprinela da tako dugo živi. Već petnaest godina postim božićni i uskršnji post i verujem da čovek ima više energije kada uzima laganu hranu u manjim količinama. Znam mnoge ljude koji su četrdeset dana bili na postu na vodi, koji se primenjuje u zdravstvene svrhe, i to im je pomoglo da se osećaju bolje. Fasciniran sam celom pričom o takvoj vrsti posta, za koji su istraživanja pokazala da donosi brojne koristi po zdravlje. Zbog posla nisam u mogućnosti da mu se podvrgnem, jer se odvija pod kontrolisanim uslovima, uz lekarski nadzor, ali za sada mi se ideja veoma dopada.

VAŠAR ŽELJA

Ljubitelj je jela koja se konzumiraju kašikom.

- Najviše volim domaću supu i laganu domaću kuvanu hranu. Nedostaje mi naša kuhinja kada sam na dužoj turneji van zemlje. Ne prija mi brza hrana i radije ne bih ništa jeo nego njome utolio glad. Omiljeno mi je crveno vino. Žestoka pića ne pijem.

Željko Vasić o braku sa Ivanom: Meni je ceo život romantičan i ne mogu drugačije da ga zamislim

Ne veruje u teoriju da hladno šteti grlu, ali poštuje pravilo da pred nastup ne jede.

- Od mnogih lekara čuo sam da ljudi preteruju kada tvrde da hladna pića nisu dobra za grlo. Za razliku od drugih napitaka, uvek pijem vodu sobne temperature. Ona mi je glavno piće. Drago mi je da su i moja deca prihvatila to koliko je važno da je piju. Kada imam nastup, nakon ručka ništa ne jedem, a posle koncerta toliko sam umoran da jedva čekam da se istuširam i legnem da spavam. Retko kada uzmem nešto, i to samo kada sam na ivici da se onesvestim od gladi, ali i tada to bude baš malo. Sutradan za doručak sve nadoknadim.

Ivana i Željko Vasić: Upoznali smo se u autobusu za Beograd pre dve decenije

Ima i svoj omiljeni kuhinjski pribor.

- Volim drveno posuđe i pribor. Sviđa mi se sve, od daski za seckanje do kašika, varjača i špatula. Te drvene kuhinjske sitnice kupujem na zaječarskom vašaru gde sam čest gost s porodicom.