Gordana Stijačić: Slatkiši su iz raja izašli

Autor:

30.08.2019 15:30

Foto:

Foto:Premda ima vitku liniju kao maturantkinja, prezenterka vremenske prognoze na RTS-u Gordana Stijačić često i strasno u sitne sate uživa u poslasticama, a spremna je da svom muškarcu pravi gozbe koje se dugo pamte

Iako deluje kao devojčica koja bi radije igrala lastiš s drugaricama u komšiluku nego kao kuvarica koja autoritativno barata varjačom, nožem i posuđem, prezenterka vremenske prognoze na RTS-u Gordana Stijačić (42) ima više od dve decenije kulinarskog staža. U tom vremenskom periodu uspela je da stekne zvanje majstora, kao i rutinu zahvaljujući kojoj kao od šale sprema ukusne obroke za svoje klince, kćerku Milicu i sina Mihajla.

- Volela bih da naučim kako se spremaju stara, tradicionalna jela na kojima smo mi odrasli. U mojoj kući su često na stolu punjene paprike i tikvice, pasulj, razne pite. Supe i čorbe s dosta povrća su obavezne, a pošto deca veoma vole italijanske paste, prilično sam se izveštila u njihovoj pripremi. Lagane su, brzo se prave, a još brže pojedu.

Uprkos tome što godinama to pokušava, i zna za njihov štetan uticaj, slatkiše ne može da izbaci iz svog jelovnika.

- Ponekad imam napade gladi koje može da utoli samo nešto slatko. To se obično dešava posle ponoći i tada ono što sam negde sakrila za decu ili goste najčešće završi u mom stomaku. I kćerka i sin su povukli na mene kad su u pitanju slatke navike, a pošto velike količine šećera nisu zdrave, u poslednje vreme trudim se da beli šećer zamenim boljim varijantama. Jedna od omiljenih poslastica nam je smuti od smrznutog voća, u koji stavljam višnje ili jagode i banane. Liči na pravi sladoled i svima se dopada, a mnogo je zdraviji od industrijskog.

Nastavak teksta na sledećoj strani...

ZAKONI GENETIKE

Bez obzira na to što uživa u hrani, poseduje liniju na kojoj bi joj pozavidele i maturantkinje.

- Mogu da jedem šta želim, a za to su zaslužni geni. I mama Milka, koja je zaista vrhunska kuvarica, i tata Miroslav su vrlo vitki i vitalni za svoje godine. Praktikujem i da postim sredom i petkom, kao i bar jednu nedelju tokom velikih postova. Organizam se tada preporodi, krvni sudovi se očiste od masnoća, metabolizam ubrza, a osim što se fizički dobro osećam, prija i spoznaja da sam uradila dobru stvar za sebe.

Za svog muškarca spremna je na velika gastronomska dela.

- Kad nekog mnogo voliš, trudiš se da mu udovoljiš i praviš sve ono što mu se sviđa i što znaš da će pojesti. A hrana i te kako može da bude i zavodljiva. Topla čokolada s višnjom je neodoljiva. Mada, kad ste uz pravu osobu i u dobroj atmosferi, i obična voda je pravi čarobni ljubavni napitak.

Odmalena je naučena da obavezno proba specijalitete zemlje koju posećuje.

- U Grčkoj, Italiji ili nekoj drugoj zemlji konzumiramo samo jela svojstvena tom području, što ume da bude i prava avantura jer se dogodi da nam se nešto u prvi mah nimalo ne dopadne. Ipak, insistiram na tome, pa kad prođe neko vreme, shvatimo da je to imalo i dobrih strana, odnosno da smo na taj način stvarali uspomene, kojih se posle s nostalgijom prisećamo. Zahvaljujući hrani može se upoznati i filozofija ljudi koji žive na određenom području, pošto ona ima i sociološku, istorijsku, kulturnu, pa čak i umetničku funkciju. Na osnovu toga kako i koliko neko uživa u kulinarskim delicijama lako se zaključuje i kako i koliko uživa u životu.

Osim suvenira, sećanja i fotografija, sa putovanja obavezno donosi začine i namirnice karakteristične za oblast koju je posetila.

- Umem da kupim razne vrste sireva, koje svi volimo, ili pak neki specifičan med, uglavnom iz mediteranskih zemalja, koji, recimo, miriše na lavandu i toliko je jak da se ne savetuje više od jedne-dve kašičice dnevno.

Nastavak teksta na sledećoj strani...

ŠTREBERKA DO KRAJA

Kad kuva, pravi je štreber, iako joj je želja da bude veći kreativac. Nada se da će to doći s godinama.

- Čak i kad spremam neka jela koja znam napamet, uvek gledam u svesku. Nažalost, nisam još došla do tog nivoa umeća da se igram s hranom. Čula sam od mnogih da mogu da predvide kakav će biti ukus nečega kad dodaju namirnice koje nisu predviđene receptom. Deluju mi poput modnih kreatora koji nepogrešivo slažu boje. Divim se takvim osobama i nadam se da ću jednog dana biti poput njih, umešna i uspešna s kombinovanjem raznih sastojaka.

S obzirom na to da često boravi u prirodi s planinarima, rado se ponudi da pripremi obrok, od doručka do nečeg što se dugo krčka u kotliću, najčešće pasulja. U želji da ugodi drugima, ume i u cugu da napravi tri ili četiri stotine palačinki.

- Zahvaljujući odlascima u prirodu probala sam i neka pomalo zaboravljena jela, poput salate od maslačka ili sremuša. Na izletima beremo i borovnice, maline i drugo voće, a to je idealna prilika i da otkrijem nešto novo. Počela je i sezona zimnice, a najviše volim kad s mamom spremam mleveni paradajz i džem od kajsija. Ona je u tome nenadmašna. Ostavlja i kisele krastavčiće, turšiju, papriku, ajvar. I sve je zaista vrlo ukusno - iskrena je Gordana.

Maja Gašić

Autor