Nada Blam: Pečeno prase umesto dijamantskog prstena

Autor:

25.11.2018 15:00

Foto:

Foto:Uverena kako je kulinarstvo jednako kreativan proces rada kao spremanje uloga u komedijama i tragedijama, popularna glumica vešto barata kuhinjskim mobilijarom i pravi jela o kojima se dugo pripoveda

Prijatelji dramske umetnice Nade Blam (67) veoma dobro znaju da ona jednako kvalitetno glumi i kuva. U njenoj maloj kuhinji nastaju velika kulinarska dela. Ona je uverena kako je zaljubljenost najbolja dijeta, a jednog udvarača nikad neće zaboraviti zbog originalnog poklona.

Nada Blam: Intuicija je moj anđeo čuvar

- Bilo je to pre dve godine. Avgust mesec, temperatura četrdeset stepeni, neko mi zvoni na vratima. Otvorim i dočeka me čovek sa pečenim prasetom u rukama. Nisam znala da li ću pre da se onesvestim od vrućine ili od prizora praseta sa sve jabukom u ustima. Njega mi je po kuriru poslao jedan moj udvarač, kome sam se dopala kroz uloge u kojima me je gledao. Jednom prilikom sam pred njim rekla da volim reš pečeni repić od praseta i bio je to njegov neobičan način da mi ponudi dijamantski prsten. Nisam imala gde da stavim prase, pa sam ga odnela kod komšinice da bude kod nje, u nameri da ga posle uzmem i isečem. Ona ga je iznela na balkon, ali u nekom trenutku njen retriver je uspeo da ga se dočepa i celog ga pojede. Ni jabuku nije ostavio. Psu je potom pozlilo i završio je kod veterinara. Zahvalila sam se uzdvaraču na prasetu i pitala ga želi li da se zabavlja sa mnom ili da dobijem srčani napad. Nisam bila ljuta jer znam da je imao dobru nameru. Napomenula sam mu da mi drugi put pošalje neki lep slatkiš.

ČAROBNI GULAŠ

Iako zna za izreku “put do muškog srca vodi preko stomaka”, nikada se nije trudila da partnere impresionira kulinarskom veštinom.

- U goste je trebalo da dođe moja prijateljica sa svojim bratom. Ja sam se njemu dopadala, a ona je htela da nas spoji. Osećala sam da se od mene očekuje odličan ručak i to mi se nije svidelo. Nikada nisam želela da se pred muškarcem pokažem kao kuvarica, da mi to bude adut. Nije mi to bila namera, ali tog puta sam podbacila. Dok sam sipala supu, kutlača mi se prevrnula i sve se prosulo po pantalonama mog gosta, a musaka je bila kao od kartona jer sam zaboravila da sipam ulje. Izvinila sam im se i iznela na sto grickalice. Njih dvoje su psiholozi i odmah su izanalizirali šta se desilo. Zaključili su da sam nesvesno doživela neuspeh, da nisam htela da se na prvom mestu predstavim kao dobra kuvarica. Smejali smo se i šalili mnogo puta posle na račun toga. I danas se družimo i ponekad setimo tog ručka i teorije o emocijama i kulinarstvu.

Nada Blam: Vožnja jahtom uništava ten

Gastronomsku lektiru “pročitala” je veoma mlada, i to uz pomoć mame i bake.

- Sa osam godina umela sam da spremim ćufte. Učila sam od mame i bake, obe su odlično kuvale. Kuva i moja kćerka Sara, a i unuka Lina je zainteresovana. Iako joj je samo sedam godina, već zajedno pravimo naš kolač, šareni kuglof sa komadićima čokolade. To je ritual svaki put kada dođe kod mene. Pripremam s ljubavlju obroke za sebe, porodicu i prijatelje. Budući da svaki dan kuvam, kada u emisijama o kulinarstvu kuvar najavi kako će otkriti neku tajnu, to za mene ne bude tajna. Nekada sam razmišljala šta bih radila da se nekim slučajem nađem negde u izbeglištvu gde ne mogu da se bavim glumom, i uvek bih pomislila da bih kuvala. Imam i svoj specijalitet - gulaš od četiri vrste mesa. Pravi se od junetine, teletine i dve vrste svinjetine. Krčka se tri sata, a tajna ukusa je u tome što, sem bibera, koristim isključivo sastojke koji rastu i prave se kod nas: crni i crveni luk, beli luk, praziluk, alevu papriku, živu papriku i domaće vino. Volim jela na kojima sam odrasla i namirnice s našeg podneblja. Sa velikim zanimanjem pratim i emisije o drugačijim kuhinjama, ali sa malom željom da se to nađe na mom stolu.

DIJETA ZVANA ZALJUBLJENOST

Kako je uverena da bez alata nema ni zanata, za dobar kulinarski rezultat glumici su najbitniji noževi.

- Uvek imam kvalitetan set noževa. Ne štedim kada ih kupujem i redovno ih nosim kod oštrača. Kada noževi nisu dobri i oštri, ne kuva se brzo. Moja kuhinja je mala, ali to me ne sprečava da u njoj pravim velika dela. Ja sam i htela da bude mala pošto u velikoj napravim veliki vašar pa imam i više posla. Kada nema prostora, onda se sve za sobom odmah sklanja i sređuje.

Zaljubljenost je najefikasniji način da se izgube kilogrami, smatra Nada.

Nada Blam: Dani velikog bola

- Ceo život držim dijete i kada bi se sve sabralo, mislim da sam skinula jedno tri tone. Najlakše sam mršavila u danima zaljubljenosti. Dovoljno je bilo da mi on kaže “Dobro jutro, lepo izgledaš” i da isti čas krenem da gubim kilograme. Kada sam bila zaljubljena i srećna, nisam ni imala želju da jedem. Bila sam tanka kao haringa, a kada bih se svađala s onim koga volim, umela sam sva da se sasušim. I sada kada vidim neku devojku da je oslabila, odmah znam da je ljubav u pitanju. Danas na ishranu pazim iz zdravstvenih razloga. To uvek dođe s godinama. Na pijacu idem dva puta nedeljno da kupim sveže povrće, koje potom odmah spremam. Neki dan sam skuvala divnu supu od škarpine. Unuka voli da dođe na ručak, ponekad joj napravim i kolač da ponese u školu. Baš mi je skoro rekla da se svideo i njenim drugarima.

Maja Gašić

Autor