Biljana-Bilja Krstić: I Bog stvori papriku

Autor:

26.11.2016 21:14

Foto:

Foto:



Pevačica koja je proslavila našu etno muziku dan ne započinje bez kašike maslinovog ulja i limunovog soka razmućenih u čaši tople vode, crvena mesa je skoro proterala sa jelovnika, za razliku od povrća koje može da jede uvek

Pevačica Biljana-Bilja Krstić (61) nije gurman. Mogla bi da živi bez mesa, ali bez paprike nikako. Ovo povrće je omiljeno u njenoj kući i do sada od njega nije uspela da napravi samo slatkiš.

- Potrudiću se da pronađem i neki kolač ili tortu, mada sam jela crnu čokoladu sa čili papričicom. Sve ostale kombinacije sam isprobala, od punjenih mrsnih i posnih, pohovanih do pečenih sa belim lukom kao salatu. Najviše volim paprike nadevene pasuljem, a skoro sam pravila one punjene prosom i bademom i bile su odlične. Većinu tih recepata nasledila sam od majke Roksande.

Nekoliko godina bila je na makrobiotičkoj ishrani, i najteže je podnosila što na meniju nije mogla često da ima papriku i paradajz. Danas jede ono što želi. Prija joj uglavnom blaža hrana, mada ponekad konzumira i meso, najčešće ćureće belo.

- Jednom godišnje obavezno uzmem jagnjetinu. Ali kad odem kod moje kume Gorice Popović na slavu, a ona napravi svega i svačega u izobilju, jednostavno moram sve da probam. Iako sva jela sprema izvrsno, moram da izdvojim guščiju paštetu, fenomenalna je. Bez ribe ne mogu, za razliku od crvenog mesa. 

SAKSIJA ZA JELO

U želji da se hrani što zdravije poslednjih godina kuva isključivo na kokosovom ulju.

- Zaljubila sam se u njega, veoma je ukusno i ne miriše kao druga ulja. Salate začinim maslinovim, a počela sam da koristim i konopljino. Volim jednostavne stvari zbog kojih ne moram u kuhinji da provedem tri sata. Valjda zbog toga slatkiše ne pravim. Ekspert za njih je moja starija kćerka Milica, koja bi komotno mogla da ode i na neko poslastičarsko takmičenje, jednako je uspešna u spravljanju kolača i torti. Sećam se da je jednom za nekog svog poznanika tiramisu napravila u saksijama, koje je, naravno, obložila aluminijumskom folijom. Svaku je odozgo posula čokoladom što je izgledalo kao prava zemlja i dodala stabljike nane. Čovek koji je kolač naručio kao rođendanski poklon prijatelju koji živi u Italiji krenuo je u brzini na put i zaboravio je saksije kod kuće, a kad se posle nekoliko dana vratio, supruga mu je rekla da su se biljke, uprkos njenom trudu i svakodnevnom zalivanju, ipak posušile. Uopšte nije shvatila da su u pitanju kolači. Mlađa kćerka Lenka više je okrenuta modernoj kuhinji, praktikuje istraživanje ukusa uz korišćenje začina čudnih imena.

Iako je relativno kasno počela da otkriva tajne kulinarstva, pevačica se izveštila u spremanju raznih đakonija.

- Bila sam najmlađa od četiri sestre, majka je uvek govorila da Ivanka, Mira i Vera treba pre da nauče da kuvaju, da za mene ima vremena. Tako sam iz rodnog Niša na studije na Fakultetu muzičke umetnosti došla bez ikakvog kulinarskog znanja, umela sam samo da napravim sendvič i ispržim jaje. Ali, savladala sam mnoga jela, mada nikad nisam ni pokušala da napravim sukanu pitu, za koju je moja majka bila pravi majstor. Ona se sprema od domaćih kora koje se razvlače oklagijom, i za to zaista treba da budeš vrlo vešt. 

Putujući s “Bistrikom” po svetu, na razne festivale “world music” scene, bila je u prilici da proba brojna neobična jela. Iz Moskve pamti sparza salate koje se služe sa palačinkama punjenim crvenom ikrom i rolovane patlidžane sa đumbirom u slatko-kiselom sosu.

- U Indoneziji sam uživala u lokalnoj kuhinji, koja je najčešće bazirana na pirinču i mnogo povrća, sa izuzetno ukusnim ljutkastim prelivima. Na Baliju nas je ugostila ugledna familija, a probala sam i seosko pile na žaru koje se zove “ayam desa”. Glumica Anica Dobra mi je u Beču, koji odlično poznaje, otkrila radnju u kojoj se prodaju začini, pa smo u njoj provele tri sata. Preporučila mi je dimljenu so, koja mi se toliko svidela da je sad stavljam u sve umesto obične. Uzela sam i celer u prahu s nekim dodacima. Inače sam dosta oprezna kad su začini u pitanju. Ne znam šta se s čime slaže pa ne eksperimentišem previše. 

KOKTEL ZA PAMĆENJE

Kad je bila u Brazilu, na festivalu u Baiji, otkrila je kašasa rakiju i koktel koji se pravi od nje - osvežavajuću kaipirinju.

- Savetovali su nam da ne naručujemo pivo pošto je tamo bilo 35 stepeni, a došli smo s beogradskih minus 15. Nismo ih poslušali i svi smo, osim našeg vodiča Nine, popadali ukomirani od jednog piva. Međutim, sutradan smo probali koktel od kašase i oduševili se. On se pravi s dosta limete i svežim listovima nane.

Veoma joj se sviđaju i pihtije od boba, koje je skoro jela, a pamti ih iz detinjstva jer ih je pravila njena baka Lena.

- Žao mi je što nemam naviku da spremam taj starinski specijalitet, a ne znam ni gde bih nabavila bob, koji je zdravo pojesti bar jednom u mesec dana. Lenka i ja dosta koristimo i naut. Jedino što nikad nisam volela su iznutrice, posebno crevca, njih ne bih mogla ni da probam - priznaje pevačica koja će jubilej obeležiti sa gostima. Pored specijalih gošći, pevačica Marte Šebešći iz Mađarske i Janke Rupkine iz Bugarske, biće tu i Bora Đorđević i grupa “Suncokret” s kojima je počela karijeru.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading