Zašto je dobro vodu s ledom tokom vrućina zameniti toplim čajem

Ukoliko ste mislili kako ne postoji bolje osveženje od čaše vode s ledom tokom velikih vrućina, mišljenje bi mogla da vam promeni šoljica toplog čaja koji mnogo brže podstiče varenje i hidrataciju tela.

Naime, dok se znojimo, naše telo se puno više troši nego tokom varenja hrane. Prilikom regulisanja telesne temperature dolazi do gubljenja vode i dodatnog zagrevanja tela. Kada se rashladimo hladnom vodom, usporavamo varenje i sužavamo krvne sudove, što dovodi i do usporavanja hidratacije.


S druge strane, topla voda ili čaj će povećati telesnu temperaturu što će stimulisati mozak i telo na pojačanu proizvodnju znoja. Kako se znoj isparava s površine kože, tako dolazi do delotvornog rashlađivanja tela.

Stručnjaci tokom leta preporučuju i konzumiranje začinjenih jela sa čili paprikama koje dodatno podstiču znojenje. Hladni napici imaju samo trenutni efekat. Na kratko će vas rashladiti, ali brzo će se vratiti osećaj vreline u telu, prenosi klix.ba.

Znojenje je izuzetno važno tokom vrućina jer njime telo reguliše temperaturu. Ukoliko se ne bismo znojili, došlo bi do velikog povećanja unutarašnje temperature tela, što prouzrokuje oštećenja mozga.

Autor: Gloria.rs
Foto: Guliver/Thinkstock
Podelite sa prijateljima:
Tagovi