Topi kilograme, “pegla” bore, jača zdravlje: Idealan program za sve koji ne mogu da istraju u dijeti


Ako vas muči manjak discipline da istrajete u dijeti, a želite da oslabite, probajte nešto drugačiji pristup. Režim koji su osmislili Majkl Mozli i Mimi Spenser garantuje gubitak od pet kilograma mesečno. Trik je u formuli 5:2!

Zapravo, svega dva dana ćete biti na niskokaloričnom jelovniku (uz koji ćete „ispostiti“ organizam, smanjiti opterećenje želuca jakom hranom i sloboditi telo od toksina), dok će vam ostalih pet biti dozvoljeno da jedete sve što poželite, pa čak i brzu hranu, slatkiše, grickalice…

Zapisano u genima

Autori dijete tvrde da kod svih nas postoji genetski kod koji nas tera da se, s vremena na vreme, prepustimo prekomernom uživanju u hrani. Nakon toga obično sledi rigorozno odricanje, duži periodi gladovanja kako bismo „očistili“ telo od svega štetnog što smo uneli. Ako se sprovodi povremeno, ovakav „post“ može da ima pozitivno dejstvo, ne samo na našu liniju, već i na zdravlje – produžava život, smanjuje količinu hormona IGF-1 (insulinu sličan faktor rasta 1) i na taj način usporava starenje i sprečava maligna oboljenja. Otud i ideja o režimu ishrane koji se sastoji od detoks dana i onih kada se prepuštamo čarima ukusne hrane.

Kad je vreme za “čišćenje”?

Niskokaloričnim danima smete da unesete svega 500 kalorija dnevno. Ti dani ne smeju da se vezuju jedan za drugim, a studije su pokazale da se najbolji rezultati postižu kad se napravi 48 sati pauze između njih. Takođe, preporuka je da ovo „čišćenje“ sprovedete u toku radne nedelje (npr. ponedeljak i četvrtak), jer ćete tada imati manje vremena da mislite na hranu.

Mudri saveti

Vaš osnovni cilj je da u danima „posta“ jedete namirnice koje drže sitost, a da ne izlazite iz okvira dozvoljenih 500 kcal. Zato, unosite hranu bogatu vlaknima – jedite koru jabuke ili kruške, puno zeljastog povrća (ioanako nema puno kalorija) ili doručkujte ovsene pahuljice sa malomasnim mlekom ili jogurtom. Masti nisu zabranjene, čak se preporučuje da ih unosite u manjim količinama – malo maslinovog ulja, orašastih plodova, malomasnih mlečnih proizvoda… Jelovnik za jedan dan možete podeliti na više manjih obroka, mada su istraživanja pokazala da su osobe koje su imale samo doručak i večeru u razmaku od 12 sati ostvarile bolje rezultate od onih koje se jele često, a malo. Važno je i napomenuti da ova dijeta nije pogodna za trudnice, osobe obolele od dijabetesa tipa 1 ili one sa poremećajem u ishrani. 

Šta je najbolje da jedete?

U danima kada ste na niskokaloričnom jelovniku, najviše se preporučuju proteinske namirnice sa niskim glikemijskim indeksom – posna govedina i svinjetina, nemasna šunka, pileće belo meso, riba (tunjevina, losos, skuša…), šampi, jaja (kuvana ili poširana)… Gotovo sve vrste povrća se preporučuju (ono bogato skrobom u manjim količinama), a zeljasto zeleno povrće možete jesti u neograničenim količinama. Od voća se najviše preporučuje citrusno (mandarine i grejpfrut), a budite oprezni sa onim koje je bogato šećerom, kao što su jabuke, banane, lubenice… Takođe, veoma je važno da pijete dosta tečnosti – vodu, nezaslađene čajeve i kafu… Alkohol je zabranjen.

OK, smršali ste. Šta dalje?

Kad ostvarite željenu težinu, veoma je važno da znate kako da i zadržite vitak stas. Majkl Mozli i Mimi Spenser preporučuju da na svakih 8-10 dana sprovodite jedan dan “posta”. Postoji i drugi način, a to je da onim danima kada vam je dozvoljeno da jedete sve što poželite, budete umereniji!

Primer jelovnika od 500 kcal

1. DAN – 496 kcal

Doručak (190 kcal): 40 g ovsenih pahuljica, vode i ½ šolje svežih borovnica

Večera (306 kcal): iseckati 150 g pilećih grudi na trake, propržiti na kašiki maslinovog ulja sa kašikom narendanogđumbira, kašikom iseckanog korijandera, 1 usitnjenim čenom belog luka, 2 kašike sojinog sosa; dodati sok od ½ limuna i dinstati dok meso ne porumeni; po potrebi dodati vodu; uz to pojesti 1 mandarinu

2. DAN – 500 kcal

Doručak (178 kcal): 120 g dimljenog lososa, 1 ražana pločica, 1 ½ kašičica malomasnog krem sira

Večera (322 kcal): potopiti 50 g pirinčanih rezanaca u vodu, prema uputstvu sa kesice; dobro pomešati 2 kašike tajlandskog ribljeg sosa, sok od 1 limete, 1 kašiku šećera, 2 iseckana mlada luka (beli i zeleni deo) i iseckanu crvenu ljutu papričicu; dodati 10 malih, kuvanih i oljuštenih škampa i 2 veće, narendane šargarepe: sve pomešati sa oceđenim rezancima

3. DAN – 490 kcal

Doručak (233 kcal): 1 iseckana manja jabuka, 1 oljušten i iseckan manji mango, 1 manje kuvano jaje

Večera (267 kcal): pomešati 1 ½ šolju oceđenog i ispranog pasulja iz konzerve, 150 g oceđene tunjevine iz konzerve u sopstvenom soku, 60 g čeri paradajza i 1 šolju bebi spanaća; u drugoj posudi pomešati 1 usitnjen čen belog luka, sok i narendanu koru od limuna, ½ kašičice maslinovog ulja i par kapi belog vinskog sirćeta: smesu sipati preko povrća i tunjevine i promešati

 

Autor: Gloria.rs/M.G.
Foto: Guliver/Thinkstock
Podelite sa prijateljima:
Tagovi