Smanjite šanse za nastanak dijabetesa – Promenite ovih 6 navika

dijabetes 2, Gloria

Hroničan umor, nedostatak energije, mršavljenje bez tačnog uzroka, povećana glad i žeđ, kao i potreba za mokrenjem, samo su neki od simptoma koji prate dijabetes tipa 2. Pored toga, često dolazi do problema sa vidom, zarastanjem rana, gljivičnim infekcijama…

Dijabetes tipa 2 je bolest na koju utiče genetika, ali i način života. Nedostatak fizičke aktivnosti, loša ishrana, gojaznost i dugotrajno sedenje povećavaju rizik za njegov nastanak, a šta možemo učiniti da ga predupredimo? (Pročitaj: Ovo su znaci moždanog udara i alarm da odmah pozovete hitnu pomoć)


Redovna fizička aktivnost
Odavno se pokazalo da bavljenje sportom, pešačenje i bilo koja druga redovna fizička aktivnost pomažu u sprečavanju dijabetesa. Da bi efekat bio zadovoljavajuć, treba se aktivirati najmanje tri puta nedeljno i to u trajanju od bar pola sata. Oni koji nemaju kondiciju, treba da počnu sa laganim vežbama ili hodanjem u ritmu koji im odgovara, nakon čega postepeno treba da povećavaju i dužinu i intenzitet.

Oprez sa napicima
Ne samo gazirana i energetska, već i sva druga pića koja sadrže šećer ili veštačke zaslađivače, skriveni su neprijatelj vašeg zdravlja. Isto važi za alkohol. Mnogi nisu ni svesni da svakodnevnim ispijanjem omiljenog gaziranog soka u telo unose i popriličnu količinu glukoze.

Dijabetes 2

Ishrana puna zeleniša
Na vašem tanjiru svakog dana treba da se nađu barem dve porcije povrća. Birajte zeleno lisnato povrće (spanać, blitva, kelj, zelena salata…) koje obiluje mineralima, vitaminima i drugim hranljivim sastojcima. (Pročitaj: Smanjite nadutost stomaka – Promenite ovih 5 navika)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @nrl.fitness

Pažljivo sa voćem i mesom
Iako obiluju mnogim zdravim supstancama, voćke (ne sve, ali većina) sadrže visok procenat prirodnog šećera. Ako u porodici imate dijabetičare, izbegavajte lubenice, smokve, šljive i banane, a birajte voće sa nižim glikemijskim indeksom (bobičasto voće, jabuke, pomorandže…).

Što se tiče mesa, ograničite dnevni unos i izbegavajte ono crveno.

Masti i žitarice
Rafinisani ugljeni hidrati prisutni u belom brašnu (hlebu, pecivima, testeninama) brzo podižu nivo šećera u krvi, pa takvu hranu treba jesti što manje. Umesto toga, opredelite se za žitarice od celog zrna.

Nezdrave masti zamenite onim zdravim, koje su prisutne u orašastim plodovima, maslinovom ulju, avokadu…

Redovne kontrole
Jednom u tri meseca prekontrolišite šećer u krvi i ukoliko primetite odstupanje od referentnih vrednosti, porazgovarajte sa lekarom.

Autor: Gloria.rs/LD
Foto: simpson33/ iStock / Getty Images Plus via Getty, Instagram
Podelite sa prijateljima:
Tagovi