Prirodno i jeftino: 3 leka za smirivanje upale grla po preporuci naših baka


Zima je doba prehlada, a suvi kašalj i bolno grlo tada su česta pojava. Zato vam donosimo tri jednostavna načina za smirenje bola u grlu sa sastojcima koje verovatno imate u kući

1. Slana voda

Ispiranje grla slanom vodom je jedan od najstarijih način smirivanja bola u grlu. Bez obzira na to šta je uzrok, bolno grlo znači da su ćelije sluzokože natekle i da je došlo do upale.

Ispiranjem grla slanom vodom smanjuje se oticanje, jer je primarna funkcija soli izvlačenje vode što dovodi do smanjenja natečene sluzokože i smiruje bol. Takođe, ovo je odličan recept i za ispiranje viška sluzi i kod začepljenog nosa.

Kako je koristiti za smirivanje grla?

Sve što vam treba jesu šolja tople vode i pola čajne kašičice soli.

1. Zagrejte vodu da bude topla, ali ne vruća.

2. Dodajte so, dobro promešajte i ispirajte(grgoljite) tečnost.

3. Po potrebi ponovite postupak do 3 puta dnevno. Više od toga se ne preporučuje jer reskirate oštećenje zdravog mekog tkiva.

2. Jabukovo sirće

Ovo sigurno nije najukusniji način za rešavanje problema, ali jabukovo sirće je odličan izbor zbog visokog nivoa kiselosti koja ubija bakterije vrlo efikasno. Kada se jabukovom sirćetu doda med, njegova se efikasnost znatno povećava jer pomaže pri ublažavanju bolne osetljivosti u grlu

Kako ga koristiti za smirivanje grla?

Treba vam jedna kašika jabukovog sirćeta, jedna kašika meda i jedna šolja tople vode. A možete ga koristiti na 2 načina:

1. Sirće i med pomešajte u šolji i popijte dok je još voda topla.

2. Ako ne želite da progutate tečnost jer ima jak ukus koji vam nije prijatan, onda dve kašike jabukovog sirćeta dodajte u pola šolje tople vode i grgoljite jednom dnevno.

3. Žalfija

Žalfija je biljka koja ima moć stezanja tkiva, što znači da pomaže pri oticanju grla. Fenolne kiseline u žalfiji pomažu i pri ubijanju loših bakterija koje mogu uzrokovati ili doprinositi vašim simptomima. Najbolji način korišćenja žalfije u ovome slučaju je ispiranje grla.

Kako je koristiti za smirivanje grla?

Potrebna vam je šolja ključale vode, dve kašičice listova žalfije, suvih ili svežih i prstohvat soli.

1. Prokuvajte vodu i sipajte je u šolju u kojoj se već nalaze listovi žalfije.

2. Poklopite šolju i ostavite da listovi odstoje 20 minuta.

3. Nakon toga iscedite listove iz vode, dodajte so i ispirajte(grgoljite) koliko je potrebno.

Autor: Gloria.rs/S.S.
Foto: Guliver/Thinkstock
Podelite sa prijateljima:
Tagovi