Povratak prirodi: Naturopatija – najbolji put do zdravlja

Naturopatija, aktuelni trend lečenja mnogih hroničnih bolesti koje ne reaguju na konvencionalne lekove, objedinjuje sve tradicionalne metode dajući im novu i važniju ulogu u zdravom načinu života

Oklagije iz raja izašle: Zašto je maderoterapija zaludela žene širom sveta


Naturopatija ili naturopatska medicina promoviše zdrav život, a bazira se na tradicionalnom lečenju pomoću prirodnih netoksičnih terapija. Njen glavni postulat je da su ljudi bića prirode i da su pravilna ishrana sa dosta tečnosti, izlaganje suncu i povremeno čišćenje organizma detoks tretmanima najbolja preventiva. Odnosno, kako je tvrdio otac medicine Hipokrat, koga mnogi smatraju i utemeljivačem ove discipline, sklad u telu ostvaruje se pravilnom ishranom, hidroterapijom, odmorom, suncem i postom. Za njega je zdravlje bilo odraz harmonijske ravnoteže između različitih komponenti ljudske prirode, okoline i načina života, a najbolji lekar priroda.

Nega, piling i hidratacija: Spremne za plažu u tri koraka

Prvi susret sa naturopatom je najduži i obično traje sat vremena. Osim pitanja vezanih za bolesti, način života i konvencionalne tretmane kojima se osoba podvrgla, veoma je važan detaljan pregled jezika i noktiju, često su neophodne i analize kose, krvi, stolice. Kad dobije sve rezultate, naturopata procenjuje kakve su šanse da se telo samo izleči i “prepisuje” plan koji podrazumeva promenu ishrane, uključivanje vežbi, homeopatske tretmane, terapije biljnim i drugim adekvatnim preparatima.

U suštini, mi kombinujemo prirodne terapije sa onima koje se primenjuju u zvaničnoj medicini – ističe Margo Gregori, svetski poznati naturopata iz Tusona u Arizoni, i dodaje da ove prve pomažu telu da se izleči, a osim promene načina ishrane, uključuju biljne lekove, akupunkturu, kiropraktiku, haloterapiju (terapiju solju), masažu čašama (vakuum, vrućim, hladnim, ledenim, gumenim) i mnoge druge tradicionalne terapije.

Rešite se pomorandžine kore bez gladovanja: Sedmodnevna anticelulit dijeta

Svi tretmani su neinvazivni, veoma su efikasni, i što je najvažnije, nemaju neželjenih posledica. Posebna pažnja se posvećuje razgovoru jer je primarna uloga naturopatskih lekara, kako ovi terapeuti sebe nazivaju, edukacija i motivacija ljudi, kako bi usvajali zdrave navike i tako čuvali zdravlje.

Gregorijeva i njene kolege širom sveta, odnedavno i kod nas, koriste analizu žive kapi krvi, takozvanu darkfield mikroskopsku metodu. Laboratorijskim ispitivanjem tek uzete kapi krvi naturopate mogu pouzdano da ustanove kakvo je stanje čitavog tela, što je izuzetno važno u ranoj dijagnostici.

Hidratacija tokom letnjih meseci: Koži treba voda

Kako se u dosadašnjoj praksi pokazalo, naturopatijom se uspešno leče hronične bolesti koje najčešće ne reaguju na konvencionalne metode lečenja, kakve su umor, poremećaj spavanja i problemi sa probavom. Lečenje ovih stanja uglavnom podrazumeva kombinaciju suplemenata, biljnih lekova i posebne dijete koju naturopata definiše prema individualnim potrebama pacijenta.

Autor: Gloria magazin
Foto: Guliver/ Thinkstock
Podelite sa prijateljima:
Tagovi