Pomogli su Bijonse, Skarlet Johanson i mnogim drugima: Četiri tretmana protiv migrene


Žene tri puta češće pate od glavobolja, nekad pulsirajući i jak bol traje i po petnaest dana, a kao efikasno rešenje neurolozi predlažu ubrizgavanje botoksa u određene mišiće glave i vrata

Makar jednom u životu svi smo se suočili sa glavoboljom i nije velika stvar ako se ona ponekad javi, međutim, veoma je zabrinjavajuće kad migrena postane hronična tegoba i kad napadi traju i više od 15 dana u mesecu. Tačan uzrok migrenskih glavobolja još uvek je nepoznat, ali veruje se da ih uzrokuju, pre svega, genetske predispozicije, kao i povećana osetljivost na svetlost, buku i mirise. Bol je uglavnom koncentrisan u jednoj polovini glave, pulsirajući je i veoma jak, neretko ga prate i mučnina i povraćanje.

Nedavno istraživanje američke National Library of Medicine pokazalo je da žene tri puta češće pate od migrene. I kad ih zadesi taj intenzivan i oštar bol, mnogima dođe da udaraju glavom o zid. U slučaju da i sami imate tu nesreću, specijalisti za glavobolje Loren R. Natboni iz čuvene bolnice Mount Sinai u Njujorku i njena koleginica, neurolog Keri Knivel iz Institute at Dignity Health St. Joseph’s Hospital and Medical Center in Phoenix, koja već godinama istražuje poremećaje prouzrokovane migrenama, preporučuju da probate četiri efikasna tretmana u borbi protiv migrene.

1. Uzimajte magnezijum

Magnezijum opušta krvne sudove u mozgu i time sprečava napade migrene. Pošto velike količine ovog minerala mogu izazvati dijareju, porazgovarajte sa lekarom o dozi, a kako kažu njujorški neurolozi, bezbedne su one od 400 do 500 miligrama dnevno. Prema istraživanjima u nemačkim klinikama, nakon dvomesečne terapije učestalost napada migrene smanjila se za 42 odsto kad su pacijetni dnevno uzimali po 600 miligrama magnezijuma. U svakom slučaju, osim prave doze, treba biti strpljiv jer ponekad rezultati stižu tek posle šest nedelja.

2. Probajte akupresuru

Pritiskom na specifične tačke na telu bol uzrokovan migrenom može da prestane gotovo momentalno. Sve češće se kao odličan tretman navodi “daith piercing”, odnosno bušenje hrskavice. Zagovornici ovog “leka” tvrde da minđuša u tom delu uha ima isti efekat kao akupunktura. Za sada nema naučnih dokaza da to zaista pomaže, ali mnoge holivudske zvezde, poput Skarlet Johanson, Dženifer Lorens, Bele Hadid i Bijonse, kunu se da im je to pomoglo kod napada migrene i da je bol odmah iščezla.

3. Konsultujte svog lekara za lekove

Ukoliko imate migrenu pet ili više dana mesečno, preventivno uzimanje adekvatnog leka može smanjiti njenu pojavu i intenzitet napola. Važno je znati da ne postoji univerzalni medikament koji jednako deluje na svakoga, tako da morate eksperimentisati. Ipak, pitajte svog lekara šta bi vam preporučio, nemojte piti ništa na svoju ruku. U ponudi imate veliki izbor tableta a odnedavno su tu i injekcije koje brzo i efikasno rešavaju problem.

4. Ubrizgajte botokos

Pre nekoliko godina britanska agencija za kontrolu lekova i medicinskih proizvoda prihvatila je ubrizgavanje botoksa kao tretman u lečenju hroničnih migrena kod odraslih, a nedavno je isto uradila i američka Agencija za hranu i lekove (FDA). U Velikoj Britaniji botoks je kao lek odobren posle treće faze kliničkih ispitivanja, kojima je obuhvaćeno 1.384 pacijenta, jer se pokazalo da su oni kojima je botoks ubrizgan u određene mišiće glave i vrata u proseku manje dana osećali glavobolju i migrene u

Autor: Gloria magazin
Foto: Guliver/Getty images, Thinkstock
Podelite sa prijateljima:
Tagovi