Nega kože: Mladost stiže sa Istoka


Jedan od ključnih elemenata korejske nege – esencija, nešto između tonika i seruma, dodaje vlažnost koži zahvaljujući čemu ona lakše i brže upija hranljive sastojke iz proizvoda koji se nanose u sledećem koraku

Iako se još uvek nije odomaćila na našem tržištu, vreme esencije tek dolazi. Setite se samo kako se u početku stidljivo plasirala BB krema, a danas je u ponudi ima svaki kozmetički brend. Ipak, esencija za lice nije ništa novo, to je proizvod koji Korejke koriste već godinama, samo što su sada njenu dobrobit počele da uočavaju žene širom sveta.

Dobri geni i čaša crnog vina: Recept za lepotu Šeron Stoun

Sigurno je da stanovnice Koreje sjajnu i čistu kožu duguju i pravilnoj ishrani, ali esencija je ključna stvar u njihovoj nezi, koja se, verovale ili ne, sastoji iz deset koraka.

Šta je esencija? Mnogim ženama na prvi pogled izgleda kao tonik zbog svoje lagane, vodenkaste teksture, ali ona se, zapravo, nanosi posle njega. Tonikom uklanjamo poslednje tragove šminke i mleka za čišćenje, on sadrži alkohol i razna ulja i koristi se da povrati pH balans kože.

Tamara Grujić: Plaše me tretmani za podmlađivanje

Esencija služi za nešto drugo, a od tonika se razlikuje čak i po ambalaži – za razliku od njega, ona se pakuje u luksuzne, najčešće staklene bočice. Upotrebljava se posle čišćenja lica, dodajući na kožu još jedan hidratantni sloj i pripremajući je da na najbolji mogući način upije hranljive sastojke iz krema ili seruma koje ćete potom naneti.

Gušće teksture od tonika, a ređe od seruma, ona lako može da se pobrka i sa ovim drugim, sa kojim ponekad ima sličan učinak. U zavisnosti od formule, u esenciji mogu da se nalaze antioksidansi, vitamini, organske kiseline i drugi sastojci, a sve sa ciljem da se na problem deluje iznutra, ka spolja. Ona momentalno smiruje kožu nakon toniranja, dodatno je osnažuje i ostavlja hidratantni sloj preko nje.

Tajna lepe kože: Sjaj iz vinograda

Ako mislite da je skupa, te da vam čak ni ne treba preparat koji ćete nanositi između tonika i kreme, znajte da esencija može jako dugo da traje jer je dovoljna količina zrna graška da pokrijete celo lice. Nanesite je odmah nakon čišćenja, ali ne tupferom ili vatom, pošto tako uzalud rasipate njene dragocene sastojke. Korejke to rade tako što nekoliko kapi stave na dlanove i njima je utiskuju na lice sve dok je koža skroz ne upije.

Iako esencija, čak i na svetskom nivou, nije doživela popularnost kakvu imaju, na primer, serumi, njeno vreme tek dolazi. Važno je da znate da nije svaka za svaku ženu, već da i nju treba da odaberete prema tipu kože i problemu koji treba da rešite.

Da vam koža uvek bude blistava: Vreme je za hidrataciju

U svetu su najtraženije one za hidrataciju i “oživljavanje” mrtve i umorne kože. Tu su i one sa hijaluronskom kiselinom, sa dodatkom biljnih ekstrakata i vitaminom C, te bisernim perlama za sjaj.

Autor: Gloria magazin/ Jelena Milinčić
Foto: Guliver/Thinkstock
Podelite sa prijateljima:
Tagovi