Najnovije otkriće: Kako voće i povrće utiče na mozak?


Sredovečni muškarci koji jedu mnogo voća i povrća mogu da smanje izglede za kognitivne probleme u kasnijim godinama života u poređenju s vršnjacima koji ne konzumiraju te namirnice često, pokazuje američko istraživanje.

Naučnici su pratili gotovo 28.000 muškaraca 20 godina, a na početku istraživanja bili su prosečno 51 godinu stari. Svake četiri godine ispitanici su ispunjavali upitnike o prehrambenim navikama. Takođe su prošli testiranja kognitivnih funkcija kad su bili prosečno 73 godine stari.

Na temelju tih rezultata naučnici su utvrdili da su muškarci koji su redovno jeli najviše povrća u prethodnih desetak godina, kad su bili u 70-im godinama života imali 17 odsto manje izglede za umerene kognitivne probleme i 34 odsto manje izglede za velike mentalne poteškoće od muškaraca čija je prehrana sadržavala najmanje povrća.

Za konzumiranje voća nije se činilo da utiče na rizik umerenih kognitivnih problema ali muškarci koji su pili više soka od narandže imali su 47 odsto manje izglede za velike mentalne potreškoće od muškaraca koji su pili najmanje tog soka, pišu naučnci u časopisu “Neurology”.

– Dugoročno konzumiranje povrća (zelenog lisnatog, tamno narandžastog i crvenog), voća (bobičastog) i voćnih sokova (narandže) može koristiti kognitivnim funkcijama u kasnijim godinama muškaraca – kaže autor studije Čengženg Juan s harvardske škole javnog zdravlja u Bostonu.

Muškarci bi ipak trebali da pripaze koliko soka od narandže piju, dodaje on.

– Zaštitna uloga redovnog konzumiranja soka od narandže uglavnom je uočena kod najstarijih muškaraca. S obzirom na to da su voćni sokovi kalorični zbog koncentrisanih voćnih šećera najbolje je ne konzumirati više od jedne male staklene čaše dnevno – savetuje Juan.

Autor: Gloria.rs
Izvor: Agencije
Foto: Guliver/Thinkstock
Podelite sa prijateljima:
Tagovi