Najbolja voćna dijeta: Čisti telo, podmlađuje i topi 7 kg za 14 dana!


Pijace se šarene od raznovrsnog voća, idealan je trenutak da se oslobodite viška kilograma uz zdrave i hranljive namirnice!

Autor voćne dijete je američki nutricionista Džej Rob, poznat po svom trodnevnom voćnom detoks dijatalnom planu. Ovaj režim je nešto umerenija verzija njegovog prvobitnog voćnog plana, traje duže, sadrži veći izbor namirnica i nešto više kalorija. Ono što im je zajedničko jeste fokus na voću i fantastični rezultati.

Sveže namirnice

Dijeta s voćem traje dve nedelje i bazira se isključivo na svežim namirnicama. Jelovnik je podeljen na tri glavna obroka i jednu prepodnevnu užinu, a razmaci između obroka ne smeju biti manji od dva sata. Osnovno pravilo jeste da se voće jede uz svaki obrok. Povrće je takođe dozvoljeno, a najbolje je da birate sezonsko koje je bogato vitaminima. Od mesa dozvoljeno je ćureće i pileće belo meso i riba. Hleb, testenine, direktan šećer, gazirani sokovi i oni sa dodatim šećerom, alkohol i prerađevine nisu dozvoljeni. Masti su svedene na minimum, a poželjno je da birate zdraviju opciju, npr. umesto suncokretovog – maslinovo ulje. Mlečne proizvode takođe koristite umereno i to one sa smanjenim procentom masti. So je dozvoljena u minimalnim količinama jer vezuje vodu u telu, a samim tim dovodi i do nadimanja. Pijte najmanje dva litra vode, a kafu svedite na jednu dnevno (naravno, bez šećera).

2 u 1: Proveren plan ishrane koji uklanja celulit i topi kilograme

Četiri vrste voća

Džej Rob je voće klasifikovao u četiri grupe:

1. Slatko voće: banane, grožđe, kruške, smokve…

banana isolated

2. Polu-slatko i citrusno voće: jabuke, limun, pomorandže, grejpfrut, kivi, nar, mandarine, breskve, trešnje, višnje… (sve osim bobičastog i dinja i lubenica)

3. Dinje i lubenice

4. Voće za večeru: jagode, maline, kupine, ribizle, borovnice…

Kao što smo rekli, pravilo je da se voće jede tokom celog dana, s tim što ne treba da se u obroku mešaju kategorije. Na primer, ako za ručak izaberete jabuke, nemojte ih mešati sa bananama koje su iz druge kategorije. Takođe, voće koje je u kategoriji „za večeru“, jede se samo uveče, ne i u toku dana. Za večeru se, takođe, preporučuje i sledeće povrće: svež krastavac, paradajz i paprike.

Čisti telo i podmlađuje

Poznato je da je voće prirodni čistač organizma. Zahvaljujući bogatstvu nutrijenata koje sadrži u našem organizmu se razgrađuju toksini. Voda i vlakna, koja se u velikoj količini nalaze u ovim plodovima, poboljšavaju probavu i pomažu brže izbacivanje štetnih materija. Takođe, redovni obroci na svaka dva sata će ubrzati metabolizam, a sami tim i pospešiti gubitak kilograma. Istraživanja su pokazala i da voće, pogotovo ukoliko se jede u pravilnim razmacima, pomaže regulisanje šećera u krvi. Banane daju energiju koja nam je potrebna za ceo dan, šumsko voće je krcato antioksidansima koji sprečavaju promene u ćelijama koje mogu dovesti do nastanka malignih tumora, a bonus je i što brišu bore i podmlađuju kožu! Sva ova svojstva u kombinaciji sa manjom količinom proteinskih namirnica, čine čuda. Proteini ubrzavaju topljenje masnih naslaga i pomažu izgradnju mišićne mase.

“Ne zaboravite da, ako želite zaista da smršate i do sedam kilograma za svega 14 dana, ne smete da jedete slatko ni u kom obliku. Sav šećer koji je vašem organizmu neophodan, kao i ugljeni hidrati koji su važni za očuvanje funkcija mozga i energiju u toku celog dana, dobićete iz voća!”

 

VOĆNA DIJETA

– primer jelovnika za tri dana –

1. dan

Doručak: šejk od banane (½ banane, 1 šolja malomasnog jogurta, ½ kašičice simeta)

Užina: 1 kriška dinje ili lubenice

Ručak: tanjir čorbe od 150 g pilećeg belog mesa i povrća (šargarepa, tikvice, brokoli), voćna salata (1 kivi, 1 mandarina, 1 jabuka, ½ nara)

Večera: 150 g grilovane ribe, salata od spanaća, malomasnog sira (30 g), 1 šake malina i par jezgra oraha, začinjeno limunovom sokom i sa malo maslinovog ulja

2. dan

Doručak: salata od ½ šolje višanja, 1 jabuke i 30 g mladog sira

Užina: multivitaminski napitak (u blenderu umutiti 1 pomorandžu, ½ jabuke i 1 grejpfrut)

Ručak: zelena salata sa 1 tvrdo kuvanim jajetom, 3 rotkvice, 1 kelerabom, 150 g grilovanog ćurećeg belog mesa isečenog na kockice, sve začinjeno limunovim sokom i sa ½ šolje malomasnog jogurta, 1 kruška

Večera: 150 g pastrmke dinstane na luku (začinjena peršunom i limunom), posute sa 50 g iseckanih jagoda, zelena salata začinjena limunovim sokom

Dijeta za zdravo i vitko telo: Snižava pritisak i holesterol, a delotvorno topi i salo sa stomaka!

3. dan

Doručak: 1 kriška lubenice sa 30 g malomasnog sira

Užina: frape od jabuke (u blenderu umutiti 1 jabuku, ½ kašičice cimeta, 1 dl vode i ½ dl nemasnog jogurta)

Ručak: tanjir čorbe od cvekle sa 1 tvrdo kuvanim jajetom, ceđeni sok od pomorandže

Večera: 150 g grilovanog ćurećeg belog mesa, salata od paradajza, krastvca i paprike, 150 g šumskog voća

Autor: Gloria.rs/M.G.
Foto: Guliver/Thinkstock
Podelite sa prijateljima:
Tagovi