Molekuli mladosti


Kreme obogaćene kolagenom, hijaluronskom kiselinom i vitaminima mogu da vrate svež i blistav izgled i najumornijoj koži

Pre nego što su ušli u sastav antiejdž preparata, aktivni sastojci – hijaluronska kiselina, kolagen i moćna kombinacija A, C i E vitamina, temeljno su provereni u kozmetičkoj medicini. Hijaluronska kiselina dokazano stimuliše metabolizam ćelija i hidrira kožu, a samim tim deluje i protiv bora. Kolagen kožu čini kompaktnom, ne dozvoljava joj da izgubi tonus, smanjuje bore i sprečava formiranje novih. A kombinacija vitamina A, C i E podstiče obnavljanje i regeneraciju ćelija, jača i revitalizuje tkivo. Ovi aktivni sastojci u sinergiji mogu da vrate svež i blistav izgled i najumornijoj koži – zato ih nazivaju molekulima mladosti.

Mali rečnik lepote

KOLAGEN je protein koji kožu drži gipkom, glatkom i elastičnom. Sa godinama njegov procenat se smanjuje, što se primećuje po promeni kontura lica. Obratite pažnju: gubitak kolagena može biti izazvan dijetom i konzumiranjem cigareta. Kolagen se koristi u kremama i koncentratima (serumima), a najefikasniji su preparati koji uz njega sadrže vitamine A, C i E i hijaluronsku kiselinu. Jer ovi aktivni sastojci zapravo podstiču obnavljanje starog i stvaranje novog kolagena u koži.

HIJALURONSKA KISELINA je deo mreže kolagenskih vlakana i elastina. Kad je nema dovoljno, koža se suši, gubi prirodnu vlažnost, strukturu, elastičnost i volumen. Posledice toga su obično nepoželjne bore. Preparati koji je sadrže omogućavaju da bore budu izglađene. Najbolji su oni sa prirodnom hijaluronskom kiselinom niske molekularne mase, koja deluje i u epidermisu i u dermisu. Tako istovremeno podstiče sintezu kolagena, time utiče i na povećanje čvrstine kože – efekat liftinga,  poboljšava veze između ćelija, normalizuje vlaženje i uspostavlja regenerativnu sposobnost.

Od svih vitamina za svet lepote najvažniji su isključivo A, C i E jer otklanjaju stres i vraćaju energiju umornoj koži. Vitamin A (retinol) snažno redukuje bore, vraća tonus, regeneriše i utiče na kompaktnost kože. Vitamini C i E su antioksidansi – štite od oštećenja izazvanih sunčevim zracima i u sinergiji podstiču regenerativan proces i sintezu kolagena.

Foto: Profimedia
Tekst je originalno objavljen u štampanom izdanju magazina “Gloria” u broju 619.