Med-savršenstvo prirode koje može da se kupi


Med je najsavršeniji proizvod prirode jer se u njemu nalaze gotovo svi sastojci od kojih je izgrađen ljudski organizam. Zato je on obavezna namirnica u mnogim domaćinstvima, a pravilnom upotrebom ovaj sladak i gust sok postaje dragoceni lek.

Navikli smo da med najčešće uzimamo kada smo prehlađeni, zaboravljajući da njegova svojstva pomažu zdravlju i u mnogim drugim slučajevima. Takođe, važno je znati i kako se med pravilno koristi.

Ako uzimate med bez tečnosti, poželjno je da ga držite u ustima sve dok se ne otopi. Kada ga stavljate u čaj morate da pazite da napitak nije prevruć jer se na visokim temperaturama gube njegova lekovita svojstva.

Inače, zbog lake svarljivosti med trenutno vraća energiju, a dugotrajnim konzumiranjem osigurava fizičku izdržljivost i psihičku stabilnost.

Pored ovih poznatnih blagodeti meda, postoje i one manje poznate o kojima piše sajt “Dnevnik.hr” :

Med je pravi melem za zaceljivanje posekotina i opekotina. Ako rana nije velika, stavite na nju malo meda i brže ce zaceliti.

Olakšava mamurluk. Fruktoza ubrzava oksidaciju alkohola u jetri. Med sadrži približno jednake količine glukoze i fruktoze pa može da izazove takvu reakciju, odnosno da podstakne brže eliminisanje alkohola iz organizma. Stoga, kad sledeći put preterate sa pićem, pojedite dve-tri kašike meda.

– Može da pomogne u borbi protiv raka. Istraživanja na miševima su pokazala da neke vrste meda mogu da spreče rast ćelija raka. Međutim, još se sa sigurnošču ne zna da li je tako i kod ljudi. Ipak, nije naodmet i svakako neće škoditi da se med jede što češće.

– Slađi je od šećera. To znači da će manja količina meda dovoljno zasladiti napitak, a broj kalorija će biti manji.

– Sadrži antioksidanse. Što je med tamniji, sadrži više antioksidansa, prirodnih supstanci koje pomažu u obnovi oštećenih ćelija koje utiču na povećanje rizika od bolesti srca ili kancerogenih oboljenja. Dovoljna dnevna doza za dobro zdravlje je dve – tri kašičice meda ako uz to konzumirate i dovoljno voća i povrća.

Autor: Gloria.rs/M.M
Foto: Guliver/Thinkstock
Podelite sa prijateljima:
Tagovi