Koža pamti: Najbolja zaštita od fotostarenja


Štetnim UV zracima smo izloženi stalno, ne samo kad se sunčamo, i zato je veoma važno da u svakom momentu provedenom na suncu na sebi imamo kremu koja štiti od negativnog zračenja

Vreme provedeno na suncu pozitivno utiče na naše psihofizičko stanje. Njegovi zraci aktiviraju metabolizam, poboljšavaju cirkulaciju, osnažuju krvotok i stimulišu odbrambene mehanizme organizma. Oni su izuzetno važni za stvaranje vitamina grupe D, koji regulišu nivo kalcijuma, jačaju imunitet i podržavaju koštani i mišićni sistem, a od njih zavisi i proizvodnja serotonina.

Zašto onda sve više holivudskih glumica postiže preplanuli ten uz pomoć toniranih krema? Zato što je za sve pomenute pozitivne efekte potrebno samo 15 minuta boravka na suncu, dok duže izlaganje njegovom zračenju može izazvati niz negativnih posledica – od opekotina i fleka do raka kože. Takođe, osobe koje se bave javnim poslom dobro znaju koliko je važno primenjivati sve mere zaštite iz još jednog prostog razloga: UV zračenje utiče na prevremeno starenje kože, to jest fotostarenje.

Osnivač čuvene dermatološke klinike “Dermatologikum Hamburg”, profesor Volker Stajnkraus iz Nemačke smatra da je 90 odsto vidljivih znakova starenja kože rezultat UV zračenja. Hronična oštećenja nastaju tako što se pod uticajem UV radijacije slobodni radikali u koži modifikuju i smanjuju količinu proteina, među kojima je i kolagen, a to vodi i do poremećaja ćelijske strukture (DNA). Ova oštećenja nisu vidljiva golim okom, ali njihovo kumulativno dejstvo jeste, pa se baš na to misli kad se kaže da “koža pamti” svaki trenutak proveden na suncu.

Kod nekih osoba prvi znaci starenja postaju vidljivi još u tridesetim, a oni koji na vreme počnu da koriste kreme sa zaštitnim faktorom investiraju u svoju budućnost. Postoje preparati koji pored zaštitnog faktora, koji štiti od štetnih zraka, sadrže biološke filtere koji obnavljaju oštećenu DNK i sprečavaju nastanak slobodnih radikala. Osim antiejdž delovanja, oni hidriraju, pa se njima obezbeđuje i nega.

Autor: Gloria magazin
Foto: Guliver/Thinkstock
Podelite sa prijateljima:
Tagovi