Kako "preživeti" mamurluk posle najluđe noći?

Autor:

01.01.2019 11:00

Foto:

Foto:



Stigla je 2019. godina, a vi ste je lepo dočekali i propisno zalili. Ali, to, kad su pojedini od nas u pitanju, ponekad ima svoju cenu. U glavi vam je haos, mučnina je konstantna, ne napušta vas osećaj da ćete povratiti svakog trena, glavobolja je nesnosna, malaksali ste - dakle, stvari ne izgledaju zabavno kao noćas.

Hrana, hrana, hrana: Kako preživeti praznike

Nije lako, a "hiljadu puta" ste rekli sebi - staću posle četvrte, pete čašice. Ali, ko još i da broji, kad je lepo i veselo. Ne brinite, nije sve tako strašno kao što izgleda i proći će sigurno do sutra. A i postoje načini da se ublaže neprijatnosti, zbog kojih vam sada preseda noćašnje lepo druženje. Ovo su neki saveti kako biste malo lakše "pregurali" dan. Da napomenemo i to - recept koji će vam u potpunosti otkloniti osećaj mamurluka - ne postoji, ali određene namirnice mogu vam pomoći.

Zbog dehidratacije koju izaziva alkohol, prvo što treba da uradite čim se probudite je da popijete bar dve čaše vode. Nekome više prija mineralna, drugima obična, ali ono što je jedino važno jeste da popijete najmanje dva litra vode u toku dana ili nezaslađenog čaja. Preporučuju se nana i đumbir. I inače se savetuje da se tokom konzumacije alkohola svaka čašica "pregradi" vodom, pa ako su vaši problemi s mamurlukom toliki da danas želite s tim da "raskrstite", ovo može da vam bude dobar savet za buduća nazdravljanja, navodi N1.

Naredni, obavezan korak su - vitamini i vitaminski napici. Ceđena pomorandža s malo limunovog soka je pravo rešenje, jer je C vitamin izuzetno važan u ovim trenucima. Od ostalog voća dragocena je banana, jer pored vitamina sadrži i kalijum, koji brže "nestaje" iz organizma zbog dehidratacije. Prijaju i mandarine, sok od brusnice, kruške.

Što se hrane tiče, i tu treba biti obazriv. Istina - Englezi i Irci mamurluk ubijaju jakom i masnom hranom i nezaobilaznom slaninom, ali to vam ne bismo savetovali. Mnogi su skloni da nakon pijančenja odu u piceriju ili pojedu pljeskavicu, ćevapčiće... To vam sigurno neće pomoći. Za jetru bi korisnija bila jaja, pripremljena na bilo koji način, a uz to - ona vraćaju i energiju.

Ipak, "spas" je u ugljenim hidratima, a prednost imaju oni zdravi - integralne žitarice, a naročito integralni pirinač. U krajnjem - dozvoljene su palačinke, ne previše zaslađene, vafli, i vegetarijanske pice, one s povrćem i s malo ulja. Isto važi i za pastu. Leblebije i od njih napravljen (ali, ne previše začinjen) humus, takođe je ono što se preporučuje.

 

Krastavac, onaj sveži, veoma blagotvorno deluje na organizam, a u njegovom nedostatku pomaže i kiseli. Rusi, na primer, mamurluk od votke leče teglom kiselih krastavčića – a tečnost u kojoj se nalaze obavezno popiju.

S time ne treba preterivati ukoliko imate jak osećaj mučnine. U tom slučaju više će vam pomoći jogurt, ali pazite da ne bude previše hladan.

Supa, što bistrija, dobra je da se razbistri glava. Šalu na stranu, preporučljive su čorbe od povrća i supa. Nije neophodno da bude domaća, i ona iz kesice će odraditi dobar posao. Energiju može da vam vrati i sok od paradajza.

Ukoliko vam je glava "kao soba", probajte sa meditiranjem, jogom, a sigurno će vam prijati svež vazduh i tišina.

U Danskoj smatraju da se alkohol leči alkoholom, pa imaju i jutarnje pivo za oporavak, u Mongoliji kažu - ono što je ostalo od juče pij ujutro, a u našem narodu "klin se klinom izbija".

Ipak, doktori savetuju da, ukoliko ste preterali, oporavite telo bar 48 sati do narednog druženja uz čašu.

Ukoliko ste skloni mamurluku savetujemo da ne pijete na prazan stomak, da "dozirate", odaberete pivo, belo vino pre nego crno, džin pre nego viski... A kako godine prolaze, naše telo nije u stanju da filtrira toksine kao ranije, tako da znajte - što smo stariji to smo i mamurniji.